Super hrana za super kožu

Pripreme za vjenčanje obavezno uključuju i brojne tretmane ljepote kojima mladenka želi pripremiti sebe, svoje tijelo ali i kožu do savršenosti. A put do blistave kože započinje, vjerovali ili ne, u vašem tanjuru, te vašoj čaši. Naravno uz neizostavnu rutinu njege i brige izvana važno je ne zaboraviti - ljepota dolazi iz unutra. Zato danas govorimo o super hrani, namirnicama koje hrane naš organizam ali pomažu u očuvanju zdravlja i ljepote. Zanimljivo je da ove zdrave namirnice možete uklopiti u svoju svakodnevnu prehranu ali i koristiti ih u njezi tijela, što je u skladu sa sve glasnijim beauty pokretom koji ukazuje na važnost odabira prirodne kozmetike te očuvanja zdravlja i okoliša. I jednom kada otkrijete koliko gode vama i vašoj koži teško da ćete ih prestati koristiti. A koje su to super namirnice za super kožu?

Aloe vera

Sve češće probleme vezane uz zdravlje kože kao što su upalni procesi, ekcemi i akne pripisujemo nepravilnoj prehrani. A upravo biljka koja nam može pomoći je aloe vera. Osim što djeluje antiupalno odličan je dodatak u osvježavajućim zdravim napicima koji hidriraju kožu izunutra što doprinosi i stvaranju toliko željenog sjaja kože. Možete je korititi svakodnevno, kroz prehanu ili prirodnu njegu.

Voće i povrće

Nezaobilazno na našem tanjuru upravo je voće i povrće. U skladu sa sezonom i godišnjim dobom mi kroz dovoljan unos prirodno uzgojenih plodova brinemo i za ljepotu naše kože. Dovoljan su primjer citrusi koji sadrže visoke količine vitamina C koji je osnovna pomoć u revitalizaciji vaše kože. Zato ne zaboravite na voće i povrće!

Morske alge

Ove morske biljke poznate su po tome što sadrže brojne minerale koji su vrlo važni za tjelesne procese ali i ljepotu. Zato ne izbjegavajte prirodne maske za lice i tijelo na bazi morskih algi ali isto tako raspitajte se o korištenju kapsula. Vaše tijelo i vaša koža će vam biti zahvalni jer ćete ih nahraaniti željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, vitaminom A, K i omega kiselinama.

Moringa

Ova važna namirica uglavnom dolazi u prahu i omljeni je dodatak u pripremi sokova, smoothija, posebno onih od špinata i blitve. Odličan dodatak za anti-age tretmane, bogata vitaminima i proteinima. Neutralizira slobodne radikale, što je važno za kožu bez bora i tragova umora.

Kurkuma

Prirodni antioksidans pomaže u proizvodnji kolagena te regenarciji kože. Kurkumu unosite kroz obroke a raspitajte se i za maske za lice te domaće pripravke na bazi meda i šećera za pripremu pilinga za tijelo. I mala napomena, ova namirnica ostavlja trag na koži pa je važno koristite je na ispravan način.

Zeleni čaj

Polifenoli su od velike pomoći pri reguliranju lučenja sebuma koji je glavni krivac za zatvaranje pora na koži. A upravo zeleni čaj obiluje polifenolima koji blagotvorno djeluje i kao antoksidans, antiupalno te pomaže kod masne kože i problema s aknama. Preporuka je piti čaj ali i koristitii prirodnu kozmetiku na bazi zeleng čaja.

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE White One / Unsplash