Zašto je održivost u vjenčanoj modi važna?

Pojam održive mode je sve prisutan ali znate li što on točno podrazumijeva? Otkrivamo

Održiva moda je pojam koji se odnosi na odjeću i modne detalje koji su dizajnirani, proizvedeni te prodani u skladu s ekološki i održivim standardima. S idejom očuvanja zdravlja planeta ali i svih onih koji se nalaze u lancu, od ideje do prodaje i krajnjeg kupca koji tu odjeću i bira u skladu sa svojim životnim stavom o održivosti i očuvanju okoliša. A taj stav i primjenjno djelovanje su izuzetno važni jer i male odluke dio su velike promjene. Zato je svaki odabir, kako onaj oko svakodnevnog odabira pa do odabira za izuetne prilike kao što je vjenčanje, su važne.

Sve je veći broj dizajnera koji se okreću održivoj modi, radu s održivim tkaninama, oblikovanju slow fashion kolekcija, proizvodnji u skladu s potrebama, izbjegavanju nepotrebnog skladištenja i transporta. A poseban je naglasak u kreiranju mode koja se može nositi više nego jednom, modelima koji se mogu prilagoditi i nakon vjenčanja, što za rezultat daje sve veći interes za jednostavnije haljine, odijela te razne kombinacije. Osim mode sve se više pažnje poklanju odabiru ekološki proizvedenog nakita, korištenju plemenitih metala i dijamanta koji nisu razlog za iskorištavanje ljudskog rada te uništavanja prirode, jer nakit izrađen sa sviješću o održivosti dio je i životnog stila osobe koja će predmet nositi kroz svoj život.

A kako odabrati održivu vjenčanu modu? Informiranjem kroz projekte kao što je Sustainable Bridal Alliance, te kroz savjete - poznavanjem brenda i njihove filozofije, a za istaknuti je da su i neki od najvećih brendova vjenčane mode na jako dobrom putu promjene, provjerom etikete, sastava materijala, nekorištenjem i ne kupnjom sintetskih tkanina. Reciklirao, organski proizvedeno pojmovi su koji čak i mladenku koja o ovoj temi i ne zna puno vodi kao održivim odabiru. A primjera vrijednih pažnje svakim je danom sve više čime zasigurno doprinosimo rješavanju problema kojima je doprinjela i vjenčana moda.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Pronovias, WeDoEco / Barcelona Bridal Fashion Week