Žene koje imaju koji kilogram viška i više od 50 godina, često koriste svoju dob kao izliku za nemogućnost mršavljenja. A zapravo rade velike greške zbog kojih im je savršena figura nedostižna. Osim toga, nedostatak discipline također je jedan od glavnih problema.

Lori Chong, dijetetičarka s Ohio State University Wexner Medical Center, ističe da je mršavljenje nakon 50. godine teško jer se metabolizam usporava zbog gubitka mišića.

žena kuha, žena jede
Shutterstock 

'Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma', tvrdi i dodaje da 'za žene mršavljenje nakon pedesete također može biti teško zbog hormonalnih promjena koje se događaju prije i nakon menopauze'.

7 navika koje su odlični saveznici dama koje žele vitku liniju:

1. Redoviti trening snage

'Dižite utege s otpornim trakama ili općenito vježbajte snagu', kaže Chong.

'To pomaže smanjiti gubitak mišića, a time i metabolički pad', napominje American Heart Association.

Jennifer Aniston
Xavier Collin/Image Press Agency / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

2. Hidratacija organizma i dovoljan unos vode

'Voda pomaže cijelom organizmu, a hrani omogućuje lagano putovanje kroz metabolizam', kaže nutricionistica Bonnie Taub-Dix.
'Iako se smatra da bismo trebali popiti 8 čaša vode dnevno, svatko od nas ima različite potrebe, a potreba za tekućinom može ovisiti i o vanjskoj temperaturi (kada je vruće trebamo više tekućine) i o vašoj aktivnosti (ako puno se znojiti). Tekuća hrana poput juha, variva, voća i povrća također vam pomaže da se osjećate siti s vrlo malo kalorija', dodala je.

Prema Klinici Mayo, muškarci bi trebali piti oko 3,7 litara tekućine dnevno, a žene oko 2,7 litara.

Jennifer Lopez
Broadimage / Shutterstock Editorial / Profimedia 

3. Hodanje i kardio vježbe

Kardio vježbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu i u radu metabolizma.

'Kardiovaskularne vježbe poboljšavaju metabolizam neko vrijeme nakon vježbanja', napominje Chong.

'Koliko dugo to povećanje traje može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali općenito, što je trening intenzivniji, to dulje metabolizam bolje probavlja hranu', napominje.

Prema American Heart Association, odrasli trebaju raditi 150 minuta kardio vježbi tjedno.

Jennifer Garner bez šminke i cipela
Profimedia 

4. Izbjegavajte unos šećera

Česta konzumacija slatkiša može pridonijeti debljanju jer 'dodani šećer stvara dodatne kalorije, ali ne daje hranjive tvari', kaže Chong.

'Većina nas uživa u slatkišima, ali lako je pretjerati. Dnevna granica unosa dodanog šećera je 25 grama, što je otprilike 2000 kalorija', objašnjava.

Jennifer Lopez
VAEM / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

5. Jedite svjesno

'Obraćanje pozornosti na znakove gladi i sitosti ne samo da može pomoći u održavanju vitke linije, već što je još važnije, može osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno može pomoći u održavanju želje za izgubiti težinu', napominje Taub-Dix.

Osim toga, svjesnost prvih znakova gladi dokazano pomaže pri mršavljenju.

profimedia-0901941218.jpg
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

6. Zaboravite na slatka pića

'Izbjegavanje slatkih pića najbolji je prvi korak u ograničavanju unosa dodatnih kalorija - kaže Chong i objašnjava da se 'šećer u tekućem obliku brzo apsorbira, uzrokujući značajno povećanje inzulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kada je inzulin visok, tijelo ne koristi dobivenu mast za stvaranje energije, već je skladišti', piše MSN.

žena radi, žena jede
pexels 

7. Važan je dovoljan unos vlakana

Obroci sa zdravom hranom duže održavaju osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje nezdravom, visokokaloričnom hranom.

'Vlakna dolaze iz neprerađene cjelovite biljne hrane: voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki. Hrana bogata vlaknima duže će nas držati sitima nego hrana koja ne sadrži vlakna - kaže Chong, dodajući da žvakanje ove cjelovite biljne hrane traje dulje nego konzumiranje prerađene hrane, a to dodatno vrijeme omogućuje mozgu da prepozna osjećaj sitosti prije nego što se prejedemo, piše Stil.