PROGLAŠENI DOBITNICI GREEN PRIX NAGRADA: Novi Greenlider Zvonimir Kalić, najinspirativniji govornik Hrvoje Jurić

Treće izdanje Greencajt festivala okupilo je više od 2000 posjetitelja, 80 međunarodnih i domaćih predavača i stručnjaka iz područja održivosti koji su u otvorenim debatama razgovarali o klimatskoj krizi u kojoj se nalazimo.

promo

Ispunjene dvorane ukupno 30 panela i predavanja tijekom dvodnevnog Greencajta potvrdile su izniman interes posjetitelja iz Hrvatske i cijele regije koji su došli iz prve ruke čuti kako i sami mogu biti dijelom velike i nužne promjene. Najboljima među onima koji već daju značajan doprinos temama održivosti dodijeljene su Green Prix nagrade u čak 8 kategorija.

promo 

Uoči proglašenja dobitnika, posebnu pažnju posjetitelja na drugom danu Greencajta privukao je Marco Silva, novinar i reporter BBC-a koji je oduševio sve prisutne predavanjem koje je podržala Britanska ambasada u Hrvatskoj na temu klimatskih dezinformacija, laži i teorija zavjere.

"Moj posao je identificirati tvrdnje koje postaju viralne, provjeriti ih, razobličiti i javno objaviti”, kaže ovaj strastveni fact checker koji se fokusira na utjecaj medija i društvenih mreža na percepciju klimatskih promjena i teoretičare zavjera kojima, kaže, nikada ne bi dao ni sekundu medijskog prostora.

promo 

Alessio Terzi, istaknuti stručnjak u području klimatskih promjena i ekonomist čije je predavanje podržala Europska komisija, naveo je da smo na pragu duboke promjene slične velikim industrijskim revolucijama iz prošlosti, kao i da Zelena industrijska revolucija nije prepreka, već zlatna prilika za društveni napredak.

promo 

Publiku je posebno potaknula na razmišljanje Gittemarie Johansen, danska influencerica i zagovornica zero-waste načina života koja je održala radionicu i poručila da je recikliranje samo početak puta, a ne rješenje problema koje su nametnule klimatske promjene.

promo 

Posebno inspirativni bili su Hrvoje Jurić, koji je prodao sve što je imao kako bi u 133 dana na električnom biciklu i u pratnji svoja dva psa obišao svijet i prošao 29.000 kilometara, dok je Davor Rostuhar koji je krenuo na Sjeverni pol i maštao o tome da će tamo vidjeti narode poput Eskima, ipak odlučio otići na Južni pol, uzdrman razmjerima klimatskih promjena.

promo 

Da umjetnost može dati doprinos situaciji u kojoj se nalazimo, potvrdili su Dalibor Matanić, Konstrakta, Goran Bogdan i Slaven Kosanović Lunar koji su se složili da je svrha angažirane umjetnosti potaknuti publiku na razmišljanje.

promo 

Prema reakcijama publike na svim panelima i predavanjima vidljivo je da je iznimno važno ovakve teme približiti građanima. U razgovoru 1 na 1, ravnatelj REGEA-e Julije Domac i njihova voditeljica strateških komunikacija Ivana Belić rekli su da su energija i klima među najvećim komunikacijskim izazovima te da upravo komunikacijom trebamo podizati nacionalnu svijest o temi energetike i energetske neovisnosti.

promo 

 Greencajt festival svakako je podigao svijest o ovim i brojnim drugim važnim temama iz područja održivosti i ekologije. A svi oni koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, nagrađeni su najprestižnijom nacionalnom nagradom za okoliš - Green Prix.

promo 

Pa je tako u kategoriji Zeleni startup pobjedu odnio Silvan – Natural Handmade Cosmetics, dok je u kategoriji Na mladima svijet ostaje pobjednikom proglašena IV. osnovna škola Bjelovar za projekt Drvokod.

promo 

Za najbolju Zelenu inovaciju žiri je najviše bodova dodijelio projektu WaterQ Ericssona Nikola Tesla, dok je u kategoriji Misli globalno, djeluj lokalno nagrađena Međimurska županija za certifikaciju za Green Destination.

promo 

promo 

  Najboljim u kategoriji za Zelenu kampanju proglašen je projekt CO2MPENSTATING BY PLANTING agencije HEARTH thinking&doing, a projekt Kaufland škola voća i povrća najbolji je u kategoriji Utjecaj na zajednicu.

promo 

Među brojnim nominiranima, publika je za ovogodišnjeg nacionalnog Greenlidera odabrala Zvonimira Kalića i njegov OPG Kalić, a posebna nagrada organizatora ove je godine po prvi puta dodijeljena najinspirativnijem govorniku i otišla je u ruke Hrvoja Jurića, osobe koja svojim primjerom pokazuju koliko je važno slijediti svoj san.

promo 

Nakon dodjele priznanja finalisti, pobjednici, sudionici i publika zatvorili su treći Greencajt u Rougemarin parku uz glazbenu poslasticu - Konstraktu i njezin bend Zemlja Gruva. Vidimo se sljedeće godine na četvrtom izdanju najzelenijeg festivala u regiji!

promo Greencajt