Zlatna pravila za odmor s ljubimcima na ekstremnim vrućinama

Što ponijeti u putnoj ljekarni, kada je najbolje krenuti na put, na što obratiti pozornost na plaži, kako rashladiti psa ili mačku…, zna Maja Prpić, doktorica veterine iz Pet centra

Story

Kao i ljudi, kućni ljubimci teško podnose ekstremne vrućine. Stoga svaki izlazak iz kuće, a posebno odlazak na putovanje tijekom ljetnih mjeseci zahtijeva pripremu i oprez. Što ponijeti na put s ljubimcem, kako psima olakšati tegobe, prije svega gastrointestinalne, ali i alergijske simptome s obzirom na to da često reagiraju na piletinu, žitarice, travke ili biljke koje cvjetaju, samo su neka od pitanja zbog kojih se vlasnici ljubimaca svakodnevno obraćaju veterinarima.

Gadgeti’ za more
Svaki Pet centar ima veterinara koji stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. U odabranim centrima nalazi se i ljekarna u kojoj se može nabaviti sve što je potrebno za zdravlje i ugodan život ljubimaca. Kreme za ožiljke i opekline, vitamini, probiotici koji će im obnoviti crijevnu mikrofloru, preparati protiv buha i krpelja (što je u ovo doba godine itekako aktualno) trebali bi se nalaziti u putnoj ljekarni svakog vlasnika psa ili mačke. Poželjni su i razni drugi ‘gadgeti’ – od prsluka za spašavanje za čamac, prostirki za hlađenje do bazena i fontana – koji se mogu kupiti u Pet centru. Na tom najinspirativnijem mjestu za kućne ljubimce raspitali smo se i kako im pomoći tijekom ekstremnih vrućina, a sve odgovore zna Maja Prpić, doktorica veterine u Pet centru.

Simptomi dehidracije su letargija, suhe i ljepljive desni, a kad se koža podigne, ne vraća se brzo natrag

"Želim istaknuti da se psi hlade preko šapa i dahtanjem, ali to otežano je kod pasa s brahiocefaličnom njuškom. Također, nije točno da je psu manje vruće ako ga se ošiša jer ga dlaka ljeti štiti od pregrijavanja i opeklina”, pojašnjava Maja, napominjući kako je najvažnije osigurati psu svježu vodu. U zdjelicu s vodom vašeg psa ili mačke može dodati i nekoliko kockica leda koje možete staviti i u akvarij za zlatnu ribicu.
Ljubimci vole i dobro podnose klimatizacijske uređaje, ali treba paziti da klima ne puše direktno na njih te da ne bude prevelika razlika između temperature vani i u prostoriji. Životinje vole ležati na pločicama kako bi se rashladile, a u Pet centrima mogu se kupiti i razne vrste podloga koje lagano hlade, kao i marame. Možete i zamrznuti razne igračke namijenjene za to pa će imati i zabavu i osvježenje. Na balkon ili u dvorište možete staviti bazen da se u njemu brčkaju. Opet i zabava i hlađenje!
U šetnju se preporučuje ići u rano jutro i kasnije navečer jer je temperatura asfalta puno veća nego zraka pa psi mogu dobiti opeklina na šapicama, ali i trbuhu, njuškici, ušima.
“I na put je najbolje ići u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Psa je najbolje smjestiti na stražnje sjedalo i zavezati pojasom. Prije puta neka pas/maca obave nuždu i ako imaju problema s mučninom, treba im dati tabletu protiv mučnine pola sata prije polaska. Uvijek sa sobom ponesite zdjelicu i vodu i svaka dva sata napravite pauzu da pas protegne noge i obavi nuždu. Ostale ljubimce smjestite u transporter i nudite im svježu vodu”, savjetuje Maja Prpić, naglašavajući kako se ljubimci nikako ne smiju ostavljati u parkiranom automobilu jer je velik rizik od toplinskog udara.

Pas na plaži
Pas i plaža - kakva tu pravila vrijede? Pola sata prije polaska trebali biste namazati psa zaštitnom kremom, pogotovo njuškicu, uši, trbuh… Ukratko, ondje gdje je manje dlake. Maja preporučuje ponijeti i suncobran, ručnik, vodu, igračke, ogrlicu i lajnu te se prije svega raspitati na koje su plaže psi dobrodošli.
Izvidite situaciju, kakvih sve pasa ima na plaži? Kako se slažu? Kakva je plaža, pješčana ili ima dosta oštrog kamenja? Budući da bi se mogli ozlijediti, dobro je imati neko antiseptičko sredstvo za prvu pomoć. No i kupanje psa u moru zahtijeva oprez jer pas od slane vode može povraćati i dobiti dijareju. Može doći i do dehidracije, a u nekim situacijama i do trovanja solju. Simptomi dehidracije su letargija, suhe i ljepljive desni, a kad se koža podigne, ne vraća se brzo natrag. Trovanje solju ima simptome pojačane žeđi, mokrenja i letargije. Ako primijetite takve simptome, odmah reagirajte.
Kako u gradu, tako i na moru, važno je da pas ima zaštitu od buha, krpelja, komaraca, a na moru i od papatača koji prenose parazitsku bolest lišmaniozu.

Story  Sladoled za pse

Poslastice za kraj dana
Nakon dolaska s plaže, psa, savjetuje stručnjakinja iz Pet centra, treba dobro isprati običnom vodom te mu, ako će htjeti, ponuditi vodu i hranu.
“Preporučujem i da svi skupa pojedete sladoled. Naravno, psu njegov s govedinom koji ga, baš kao i niz drugih vrsta sladoleda i poslastica, čeka u svim Pet centrima“, zaključuje Maja.

*Sadržaj nastao u suradnji s Pet centrom