Obilježava se uspješnih 10 godina festivala pustolova 'Mate Svjetski'

Festival pustolova „Mate Svjetski“, godišnji je susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca, pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja.

promo

Ove godine 23. i 24. kolovoza u gradskom parku u Vrgorcu proslavit će se 10 godina festivala koji donosi dašak svjetskih putovanja. U čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetskog, a povodom obilježavanja velikog 10 rođendana samog festivala, otvorit će se izložba „Blago Mate Svjetskog“ na kojoj će biti izložena putnička knjiga kao i ostale stvari koje je Mate Šimunović vratio sa svog putovanja. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić.

promo 

„Nakon povratka Mate Šimunovića u svoje rodno mjesto svi su se obradovali bogatstvu koje je Mate donio s puta i razočarali jer to nije bilo blago koje su očekivali. Povodom 10 godina postojanja našeg festivala upravo ćemo izložit to iznimno, neponovljivo Blago Mate Svjetskog, njegov dnevnik, kompas, fotoaparat kao i privjesak njegovog psa Globusa. Izložbu ćemo svečano otvoriti 23. kolovoza u polivalentnoj dvorani grada Vrgorca u 19 sati i bit će otvorena tijekom trajanja festivala“, izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.

U petak 23. kolovoza 2024. godine u Parku. 4. gardijske brigade - Pauci u 20 sati, festival će otvoriti Šime Strikoman s predavanjem „Putovanje Milenijskim svijetom“. Šime Strikoman, diplomirani je filmski i televizijski snimatelj, poznat kao autor milenijskih fotografija diljem Hrvatske, među kojima se ističe fotografija u  Splitu na Poljudu za stogodišnjicu Hajduka. Šime Strikoman je putnik koji na svojim beskonačnim kilometarskim turama ima širom otvorena vrata domaćina, koji mu pružaju pripovijesti sa svojih ognjišta, o svojim obiteljima, naukama, baštini i vještinama.

promo 

U nastavku večeri poslušajte predavanje „Svijet kroz moj objektiv(najbolje fotoreporterske priče u zadnjih deset godina putovanja) jedinstvenog Splićanina, Jurice Galića Juke, poznatog hrvatskog profesionalnog fotografa, svjetskog putnika, avanturista, putopisaca i snimatelja dokumentarnih filmova. Na predavanju ćete vidjeti presjek autorovih najboljih fotoreporterskih priča zadnjih 10 godina. Glavni fokus je na ljudima, običajima, misterioznim civilizacijama te fascinantnoj prirodi. Juka redovito objavljuje u časopisu “Meridijani”, a njegove radove je u više navrata objavio i svjetski poznati “National Geographic”. Samo u protekloj godini na međunarodnim foto natječajima osvojio je gotovo pedesetak nagrada i priznanja.

promo 

Drugu večer festivala, u subotu 24. kolovoza 2024. s početkom u 20 sati, otvorit će Hrvoje Rupčić, glazbenik i putopisac. U svojoj knjizi „Putešestvije po Turkestanu: Motoristička avantura s Puta svile“ povesti će vas na nevjerojatno putovanje kroz srce Azije, kroz dvanaest država, 15 000 kilometara i 38 dana. Doživite zanos stepa, slobodu Kirgistana, surovu prirodu Tadžikistana, vrhove Pamira, uzbekistanska naselja, prelazak pustinje, turbulentni Kavkaz i omamljujuću Tursku.

Nakon zapaženog i rado čitanog putopisa „U zemlji plemenitih ljudi” (uz hrvatsko, objavljeno je i iransko izdanje), Hrvoje i njegova supruga Ivana, priredili su novo štivo sa zapisima s njihova putovanja u srce Središnje Azije.

promo 

Festival će zatvoriti Metkovac Antonio Jelčić, kapetan duge plovidbe koji je osvojio krov svijeta. Antonio se ove godine 20. svibnja popeo na najviši svjetski vrh Mount Everest, a nakon toga odmah se popeo visoki Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu te postao prvi Hrvat koji je osvojio ova dva vrha i prvi Hrvat koji je odjednom osvojio dva vrha viša od 8000 metara.

Za posljednju ekspediciju pripremao se 10 mjeseci, a od velike pomoći u pripremi bili su mu poznati hrvatski alpinisti, Mario Celinić i Stipe Božić.

Više informacija kao i detalje programa možete saznati na društvenim mrežama Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca.