Za one koji brinu o zdravlju: Ove uređaje obožavaju Pamela Reif i Mo Farah, obožavat ćete ih i vi

Kalendarski kraj ljeta idealan je trenutak za obnoviti nosive uređaje na rukama jer je trčanje i bavljenje raznim sportovima ipak praktičnije

KRUNOSLAV ĆOSIĆ

To može samo Huawei – na predstavljanje nove serije pametnih satova Watch GT 5 u Barceloni na pozornicu su doveli planetarno poznati dvojac. Njemački model Pamela Reif i britanski atletičar Mo Farah drugu godinu zaredom pokazali su koliko su novi Huaweijevi pametni satovi moćni i korisni za sve kojima su zdravlje i sport visoko na listi prioriteta. Uz to, novi modeli predstavljaju pravo remek djelo na ruci jer je vanjski finiš rezultat 50 raznih tehnika poliranja, uključujući ono koje traje do 10 dana.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Jedan od najljepših pametnih satova, Watch GT, sada dolazi u osmerokutnom obliku u verziji 46 mm te u okrugloj formi kod modela promjera kućišta od 41 mm. Oba modela imaju istu rezoluciju AMOLED ekrana – 466 x 466 piksela, pri čemu veći model ima ekran od 1,43 inča, a manji od 1,32 inča.

Glavna boja kod 46 mm verzije je predivna plava Blue Woven, što prati i rub oko ekrana podijeljen u tri boje, uz iscrtane crtice sekundi. Iako ćete vrlo često, ovisno o izgledu (face) sata imati sekunde iscrtane na samom ekranu koji briljira na direktnom svjetlu.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Naravno, dostupne su stotine različitih izgleda početnog ekrana, a kroz aplikaciju na pametnom telefonu Huawei Health mogu se i prilagoditi pozadine dodavanjem fotografije iz vlastite galerije, uz dodavanje dodatne boje odabranoj fotografiji te stila prikaza točnog vremena, fonta, boje i pozicije.

Na ruci je izuzetno ugodan kompozitni remen pleten od fluoroelastomera koji u suštini i daje tu plavu boju samom satu, a remen se u sekundi vrlo lako mijenja tako da možete 22-milimetarski remen imati u nekoliko različitih boja, radi prilagodbe okruženju i raspoloženju. Pri kupnji možete birati još i crni.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Na više ženskom modelu od 41 mm fenomenalno izgleda trodimenzionalni prizma dizajn remena, a za elegantnu, bezvremensku notu sata na ruci najbolji će biti od bijele kože. Dostupan je i treći remen u zlatnoj Gold Milanese boji 

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Huawei novu seriju nudi i u Pro obliku pa Watch GT 5 Pro ima potpuno drugačiji izgled u veličini 46 mm, više je klasičan dok je obični Watch GT 5 više sportski (izrađen od čelika). Pro izdanje od 46 mm krasi i viša kvaliteta izrade od TC4 titana, uz safirno staklo koje štiti ekran od ogrebotina. Dostupne su po dvije boje, uz obje veličine Pro sata koji ima i IP69K zaštitu.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Žensko izdanje Huaweija Watch GT 5 Pro je za 1 mm veće (42 mm promjer), također ima zaštitu od safirnog stakla, a kućište je dostupno kao nanokristalno keramičko te uz okvir od titana. Iako se ne vidi na prvi pogled, na oktagonal krunici koja se rotira nalazi se natpis naziva serije.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Kod novih satova ističe se 40 posto bolja preciznost praćenja rute (u odnosu na Watch GT 4), 30 posto je točnije računanje udaljenosti te 20 posto točnost tempa. Tijekom korištenja raznih vježbi na ekranu se nudi izuzetno puno informacija koje se mogu u stvarnom vremenu pregledavati i u aplikaciji na pametnom telefonu – kretanje na mapi, udaljenost, trajanje, potrošene kalorije, prosječna brzina kretanja, otkucaji srca itd.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Dostupno je više od 100 načina vježbanja, a Pro model sada ima novi Trail Run način, uz pretpregled rute i mnoge podatke tijekom trčanja. Novost je na Pro modelu također i Golf Course način koji prati udarce palicom, uz stalno uključen GPS. Dostupno je 15.000 tečajeva, s prikazanim 3D panoramskim mapama. S Pro modelima može se roniti do 40 metara dubine, uz praćenje parametara na ekranu sata, a omogućuju i ECG mjerenje, što ne omogućuju obični GT 5 modeli.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Operativni sustav na novoj seriji satova je Harmony OS 5.0 s odličnom grafikom, velikim ikonama i bold tekstom. Pri povezivanju s Android telefonom može se po prvi put na GT seriji koristiti kompletna tipkovnica pri komunikaciji kroz WhatsApp, SMS, Signal, Skype, Viber i druge instant aplikacije za poruke, uz podršku za 20 jezika (hrvatski nije na popisu). Pri korištenju povezanog Huawei telefona dostupna je na 12 jezika opcija tekst-u-govor.

Ono što uvijek karakterizira Huaweijeve pametne satove svakako je trajanje baterije. GT 5 i GT 5 Pro s 46 mm potrajat će s jednim punjenjem do 14 dana dok će baterija na GT 5 i GT 5 Pro 41/42 mm trajati do 7 dana. Kod svih modela baterija bi trebala trajati jedan dan duže nego na GT 4 seriji.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Huawei je uz novu (zelenu) boju sata Watch Ultimate najavio dolazak sata Watch D2 koji omogućuje mjerenje krvnog tlaka, što će korisnicima na ekranu od 1,82 inča olakšati svakodnevna mjerenja, a sat ima automatski monitoring i automatsko mjerenje. Mjeri i stres, temperaturu kože, kisik u krvi, otkucaje srca, prati spavanje.

Uz naglasak na nedavno predstavljeni Huawei TruSense u Barceloni je pokrenut program Huawei Health+ uz koji svaki korisnik može iskoristiti tri mjeseca besplatnog perioda nakon čega se za relaksiranje i naprednije treniranje, u čemu pomaže Pamela Reif kako bi se lakše potrošile suvišne kalorije, naplaćuje 7,99 eura mjesečno (odnosno 59,99 eura godišnje, što je niže od ostalih sličnih servisa).

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Postoje i dodatne vježbe disanja, podržano je meditiranje te planiranje kako ostati fit. Pri trčanju pomoći će Mo Farah, a za pilates tu je Pamela. Nova serija GT 5 kompatibilna je s Huawei EMUI, Android i Apple iOS pametnim telefonima. Huawei je u Barceloni predstavio i dva nova tableta - MatePad Pro s OLED PaperMatte ekranom od 12,2 inča te MatePad 12 X dizajniran za mlađu generaciju.