Pretražujte i kupujte jednostavnije na internetu, uz ovih nekoliko savjeta

Naviknuti smo na pametnom telefonu kupovati uz samo jedan klik, a na isti način možemo to i na računalu.

Google Chrome

Spremanje podataka kreditnih i drugih kartica na pametnim telefonima već je neko vrijeme uobičajeno kako bismo brže i praktičnije mogli kupovati, a zaštititi se od krađa možemo na više načina – postavljanjem limita u bankarskoj aplikaciji (dnevni limiti što se tiče potrošnje i broja transakcija), korištenjem računa na kojem se nalazi manji novčani iznos, kupnjom prepaid kartica u banci s određenim iznosom.

Kupnja na računalu, stolnom ili prijenosnom može biti ugodnija jer možemo na većem ekranu doživjeti vjernije proizvod koji kupujemo.

Korisnici web preglednika Chrome mogu brže i sigurnije dovršiti kupnju uz automatsko popunjavanje svih pojedinosti o kartici za plaćanje, na isti način na koji otključavaju uređaj: uz otisak prsta, skeniranje lica ili PIN za zaključavanje zaslona, umjesto da se ručno dodaje sigurnosni kôd kartice.

Google Chrome 

Kako biste aktivirali jednostavnije plaćanje na računalu, kroz Googleov preglednik Chrome, otvorite Postavke te odaberite Automatsko popunjavanje i zaporke i zatim kliknite na Načini plaćanja te omogućite opciju "Ručno potvrdi pri svakom plaćanju pomoću automatskog popunjavanja".

Ponekad ćemo čitajući razne novosti vidjeti nešto što nam se sviđa, ali nećemo znati niti kako se proizvod zove niti koliko košta niti gdje se može kupiti. Od sada sve što vidite na bilo kojoj web stranici možete pretražiti pomoću Google objektiva (Lens) koji u Chromeu olakšava pretraživanje svega što vidite na zaslonu.

Google Chrome 

Moguće je uz Google objektiv pretraživati i u videozapisu koji gledate, na slajdu u streamu uživo ili na slici na web-stranici. Kako biste koristili ovu značajku otvorite izbornik preglednika Chrome, kliknite na Pretraživanje pomoću Google objektiva te odaberite bilo što na stranici klikom i povlačenjem bilo gdje na stranici.

Možete i precizirati odgovor pišući u okvir za pretraživanje na bočnoj ploči, a ako nekoj značajci želite pristupati brže na bočnoj ploči kliknite Prikvači kako biste dodali ikonu na alatnu traku.

Vjerojatno ste čuli za Gemini, virtualnog pomoćnika koji može odgovoriti na upite vezane uz bilo što – dok pretražujete informacije, pomažete djetetu napisati domaću zadaću, provjeravate što posjetiti u drugom gradu.

Dostupna je mogućnost chata s Geminijem, preko prečaca iz adresne trake kako biste mogli obaviti i neke kreativne i složenije zadatke kao što je planiranje putovanja ili učenje o novoj temi. Upišite "@" u adresnu traku i odaberite Razgovor s Geminijem te napišite svoj upit. Odgovor ćete pronaći na gemini.google.com.