U gornjogradskoj Galeriji Kaptol otvorena je nova izložba poznate umjetnice Tisje Kljaković Braić

U predivnom prostoru zagrebačke Galerije Kaptol u Radićevoj otvorena je nova izložba naše poznate umjetnice Tisje Kljaković Braić pod nazivom Cesta.

promo

Izložba je i svojevrsna proslava dvadeset godina suradnje umjetnice i Galerije Kaptol. Novopostavljena izložba privukla je uistinu velik broj posjetioca koji su s nestrpljenjem očekivali ovu izložbu. Otvorenje je okupilo veliki broj poznatih lica, izložbu je tako došao vidjeti voditelj Aleksandar Stanković, dizajnerica Anamarija Brkić, spisateljica Sanja Pilić s kćeri Vladimirom Spindler, naša poznata diva Zdenka Kovačiček, dizajnerica Loredana Bahorić, glumci Goran Navojec i Vedran Mlikota te influencerica Nika Matić.

promo 

Ova inspirativna i svestrana umjetnica pozornost publike privukla je ilustracijama svakodnevice običnih ljudi. Crtajući život jednog običnog para nasmijala nas je do suza i raznježila, prikazujući u svojim ilustracijama svu ljepotu i slatkoću života. Ilustracije je objavila izdavačka kuća Faktura u dvije knjige Oni i Oni 2. Tisja je i autorica knjige U malu je uša đava, a po knjizi je i napravljena popularna, istoimena predstava u HNK Split.

promo 

Majčinstvo ju je inspiriralo na ilustriranje i pisanje dječje slikovnice Pita moja mama imate li jedno jaje, koju je posvetila svojim dvjema kćerima. Tisjina prva i najveća ljubav uvijek je bilo slikarstvo stoga nas veseli ova nova postava.

promo 

promo 

“Rekla bi' da su moje nove slike za oktavu grublje od prijašnjih, da su crna i bila zaminile uloge. Izluđuju me požari; mislim se koliko triba da se ovo opet zazeleni i okrićem glavu iz auta da ne gledam spaljenu zemlju. Jedna slika zove se Oda za izgoreno stablo, druga je Čovik koji zaliva izgoreno stablo. Zalivamo tako mi u životu i ono šta znamo da nikad neće procvitat. Kroz slike prolazi siva Cesta, k'o neka prolaznost i k'o budućnost. Na jednoj velikoj, sivoj slici ljubavnici su konačno našli svoje Parkirno mjesto, leže zagrijeni na betonu. Jedan čovik drži svu težinu svita... i sve se vrti na Ringišpilu života. Sve ide u krug.

promo 

Ovo su pisme, a ne slike.” izjavila je slikarica i ilustratorica Tisja Kljaković Braić.

Galeristica Lucia Jerič Palić pod utjecajem je Tisjinog rada od malih nogu, a ova izložba došla je kao kruna 20 godina dugačke suradnje umjetnice i obitelji Jerič.

promo 

“S nestrpljenjem smo čekali listopad da predstavimo novi ciklus Tisjinih slika, koja se s velikim žarom posvetila ovoj ekološkoj, bitnoj temi. Sretni smo što možemo pokazati “novu” Tisju, koja se odmakla od svoje zaigrane tematike, ali su slike i dalje prožete njezinim prepoznatljivim, originalnim stilom. Sjećam se kada sam kao desetogodišnja djevojčica prvi puta bila u njezinom splitskom ateljeu. Odmah sam se zaljubila u njezine slike i njezin karakter, pa mi je iznimna čast organizirati ovu izložbu, kojom između ostalog, slavimo i 20 godina suradnje Galerije Kaptol i Tisje, stoga nas posebno veseli što će javnost moći razgledati radove u našem izložbenom prostoru u Radićevoj ulici do 1.11.“ izjavila je galeristica Lucia Jerič Palić.

promo 

Posjetioci su osim u predivnoj novoj postavi Tisje Kljaković uživali i u odličnim Maraskinim koktelima. Suradnja Maraske i umjetnice Tisje Kljaković Braić došla je prirodno i organski. Maraska koja u svojim pićima donosi dašak Mediterana i Tisja koja je duboko uvezana u svoje dalmatinske korijene. Bila je to mala oda jugu u srcu Zagreba. Posjetioci su tako mogli probati dva Maraskina signature drinka Maraschino Kiss i Maraschino Citrus te popularni zadarski PeTe. Izložba je otvorena cijeli listopad, tako ako ste propustili otvorenje pozivamo vas da pogledate ovu fenomenalnu postavu do 1. studenog.

promo