Dolazi zima! Što moraju znati vlasnici kućnih ljubimaca i koji je proizvod 'must have' za zdravlje pasa i mačaka?

Zašto je zima posebno izazovna i koje su stresne situacije okidači za pad imuniteta i probavne tegobe ljubimaca?

Shutterstock

Probiotici, jednako kao i kod čovjeka, igraju važnu ulogu za zdravlje kućnih ljubimaca, posebno u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i osnaživanju imuniteta. Probiotici su živi mikroorganizmi, takozvane dobre bakterije, koje kada se koriste u odgovarajućim količinama, imaju izrazito pozitivne učinke. Posebnu pažnju posvetiti im treba upravo zimi i u stresnim situacijama.
“Probiotici su korisne bakterije koje se prirodno nalaze u crijevima ljudi i životinja. Njihova osnovna funkcija je održavanje ravnoteže između "dobrih" i "loših" bakterija, čime se osigurava zdravlje probavnog trakta. Kod proljeva, nadutosti i drugih smetnji nastalih uslijed narušene crijevne mikroflore, probiotici spašavaju stvar, a održavanje zdrave crijevne mikroflore presudno je za imunološku funkciju, jer je čak 70% imunološkog sustava smješteno upravo u crijevima”, pojašnjava veterinarka, dr. Ivane Pilić.

purina 

Kada su crijeva zdrava, ljubimci su otporniji na infekcije, bolesti i vanjske stresore. To je osobito važno u hladnijem dijelu godine, kada zbog nižih temperatura, promjena u rutini i manje kretanja ljubimci mogu postati osjetljiviji na bolesti. Također, promjene hrane, uzimanje lijekova (posebno antibiotika), priprema za kirurške zahvate, promjene okoliša ili godišnjih doba, odlazak na putovanje i sl., stresne su situacije u kojima dr. Pilić preporučuje uzimanje probiotika.
“Psi i mačke često reagiraju na stresne situacije poput promjena u rutini, dolaska novih članova obitelji ili promjena okoliša kroz različite probavne smetnje, a probiotici pomažu u održavanju crijevne mikroflore i smanjuju negativne učinke stresa na probavu”, savjetuje ova stručnjakinja.

purina 

Jedan od najpouzdanijih proizvoda u kategoriji probiotika na tržištu je Purina PRO PLAN® FortiFlora®, koja svojim učinkom i jednostavnom primjenom omogućava vlasnicima pasa i mačaka da na jednostavan način poboljšaju zdravlje svojih ljubimaca. Ovaj proizvod sadrži poseban soj probiotika, Enterococcus faecium SF68, koji je klinički dokazan kao djelotvoran u podržavanju crijevne mikroflore i jačanju imunološkog sustava. No ključan faktor koji FortiFloru® izdvaja od drugih proizvoda na tržištu je okus. A ljubimci ovaj probiotik rado prihvaćaju! FortiFlora® dolazi u obliku praha, koji se jednostavno pospe po hrani, pa je i praktičan za konzumaciju.

*promo