zdrav život

Sajmovi hrane i zdravog življenja: Četrnaest godina prostora za zdravlje, ravnotežu i svjesno življenje

Ove godine poseban naglasak stavljen je na bezglutensku prehranu, temu koja u Hrvatskoj bilježi sve veći interes.
Foto: Zagrebački velesajam

Na Zagrebačkom velesajmu od 4. do 7. prosinca održani su Sajmovi hrane i zdravog življenja koji su i ove godine potvrdili status najvažnijeg okupljanja za sve koji žive ili tek žele živjeti zdravije, održivije i uravnoteženije.

Ovaj sajam, prepoznat i voljen od strane posjetitelja koji njeguju brigu o tijelu, prehrani i holističkom zdravlju, ponovno je ponudio bogat i inspirativan uvid u najnovije trendove i provjerene tradicijske prakse. Kroz svoje tematske cjeline, Hrana, Organica, Kronoplja, Apitera, Mystic i SirFest, sajam je spojio male, autentične proizvođače, stručnjake iz područja prehrane i well-being entuzijaste.

Bezglutenska prehrana u fokusu

Ove godine poseban naglasak stavljen je na bezglutensku prehranu, temu koja u Hrvatskoj bilježi sve veći interes. Posjetitelji su u sklopu bogate ponude mogli otkriti širok raspon sigurnih, kvalitetnih i inovativnih bezglutenskih proizvoda, dok su predavanja i radionice stručnjaka donijela vrijedne savjete o čitanju deklaracija, prepoznavanju skrivenih izvora glutena te izgradnji dobro uravnotežene gluten-free prehrane.

Foto: Zagrebački velesajam

Okusi, tradicija i kreativnost – sve na jednom mjestu

Prvi dan sajma otvorio je pravi mali gastro spektakl. U programu Desert Twist, poznati gastro influenceri kreirali su desertne interpretacije inspirirane kuharicom Volim svoju županiju, dodajući manifestaciji dozu kulinarske razigranosti.

Jedan od najposjećenijih trenutaka sajma bila je radionica Veleposlanstva Republike Koreje, gdje se učilo kako pripremiti kimchi, tradicionalno korejsko fermentirano jelo. Polaznici su s oduševljenjem pratili proces izrade i, naravno, kušali gotov rezultat.

Foto: Zagrebački velesajam

SirFest – slavlje hrvatske sirarske tradicije

SirFest je i ove godine ponosno istaknuo najbolje od domaće sirarske baštine. U svečanoj dodjeli priznanja, dodijeljeno je 12 zlatnih, 10 srebrnih i 7 brončanih odličja, a šampionske titule osvojili su: Vesna Loborika d.o.o. – Rici, tvrdi kravlji sir (kategorija meki/polutvrdi/tvrdi sirevi) te Mini mljekara Veronika – Koktel paprike punjene kajmakom, blago pikantne (kategorija ostali mliječni proizvodi).

Vesna Loborika - pobjednici 2. sir festa Foto: Zagrebački velesajam

Edukacija, inspiracija i pun program

Posebno dinamičan bio je i popratni program, koji je ponudio edukativna predavanja i radionice na kojima se tražila stolica više. Na sceni su se izmjenjivali predavači iz različitih područja zdravlja, energetske medicine, prehrane i održivog življenja (među njima Denis Beroš, Krešimir Mišak, Željka Ciganović, dr. Semir Osmanagić i drugi), pružajući sadržaj koji nadahnjuje na promjene, one male i svakodnevne, ali i one velike životne.

Foto: Zagrebački velesajam

Dio šire zelene priče

U istom terminu održala su se dva specijalizirana sajma: CroAGRO, vodeći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj koji je okupio ključne domaće i inozemne izlagače i brendove te Modernpak & Intergrafika, međunarodni sajam ambalaže, pakiranja i grafičke industrije. Zajedno, ova tri događanja čine jedinstvenu cjelinu, put od polja, preko hrane, do ambalaže, tako povezujući cijeli lanac vrijednosti u održivu i suvremenu priču.