Ove grickalice od slanutka imaju okus kokica, a pucaju od nutrijenata

Volite se ušuškati s klincima pred neki dobar crtić ili film i činite to onaj jedan samo vaš dan u tjednu i onda obavezno nešto grickate? Umjesto čipsa, ili još gorih varijanti ili pak već 'izraubanih' kokica napravite prepečeni ...

Kanadski su znanstvenici otkrili da ljudi koji redovito jedu slanutak imaju zdravije razine kolesterola od onih koji ga ne jedu. Za to je zaslužna velika količina topivih vlakana – onih što upiju vodu te stvore gel u vašim crijevima koji sprječava apsorpciju kolesterola. Topiva vlakna također potiču probiotike, zdrave bakterije koje pospješuju probavu, štite debelo crijevo te jačaju imunost. Osim toga prepuni su proteina - što je dobro za vegetarijance i sve one malene izbriljivce koji ne žele jesti meso.

Naravno od slanutka možete raditi svašta - variva i salate ili ga jesti kao prilog mesu - ali kada se ispeče u pećnici, slanutak postane hrskava grickalica fina poput kokica. Isprobajte...

Sastojci:

  • 2 šalice konzerviranog slanutka, opranog i osušenog
  • 1,5 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola žličice mljevenog kumina
  • pola žličice mljevenog korijandera
  • po želji četvrtina žličice slatke (ili ljute) crvene paprike
  • po želji malo papra
, Image: 340630695, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: anne murphy / Alamy / Alamy / Profimedia 

Priprema:

1.Zagrijte pećnicu na 200 °C. Podlogu za pečenje obložite masnim papirom. Slanutak stavite na lim za pečenje i pecite ga 30 minuta u pećnici.

2.U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, kumin, korijander, crvenu papriku i crni papar. Uspite  pečeni slanutak u posudu sa začinima i dobro promiješajte.

3.Vratite slanutak ponovno na podlogu za pečenje. Pecite ga 10 do 15 minuta dok ne postane hrskav i zlatne boje.

Izvor: Men's Health

Foto: Profimedia