Narcisi kao simbol nade u život: Tradicionalno obilježen Međunarodni Dan Narcisa na Cvjetnom trgu

Premijer Andrej Plenković posjetio Cvjetni trg i podržao rad udruge Pink life koja je održala tradicionalno obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa

Bruno Fantulin za PINK life

U sklopu zajedničkih napora za podršku u borbi protiv raka, udruzi se priključio kao suorganizator i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, podrške oboljelima od raka te promicanje preventivnih mjera.

Ove subote, 23. ožujka 2024. u Zagrebu na Cvjetnom trgu Udruga P.I.N.K. – life obilježila je Međunarodni Dan Narcisa. Centralna akcija održala se na Cvjetnom trgu od 10 h.
Paralelno, aktivnosti s volonterima Udruge održane su i na još dodatnih šest punkta: tržnica Špansko, Trešnjevački trg, Trg bana Josipa Jelačića, tržnica Gajnice, tržnica Dubrava te u Sesvetama.

Bruno Fantulin za PINK life 

Bruno Fantulin za PINK life 

Ova akcija nastavila se na darivanje onkoloških bolesnika u KBC Zagreb (Rebro) s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije ali i snažnom porukom NADE U ŽIVOT. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame skupili su se kao potpora u ime ove dobre inicijative.

Bruno Fantulin za PINK life 

Bruno Fantulin za PINK life 

NAJNOVIJI PODACI HZJZ-a

Prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj u 2021. godini zabilježeno je 2928 novih slučajeva raka dojke (gruba stopa 145,6/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena (gruba stopa 32,2/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti i treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća te debelog i završnog crijeva. Zbog demografskih promjena i prevalencije rizičnih čimbenika možemo očekivati da će broj novih slučajeva i dalje rasti. Posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u RH uveden nacionalni program probira na rak dojke. Trend mortaliteta nakon niza godina stabilnog trenda, posljednjih 8 godina je u padu, i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.

Europski informacijski sustav za rak (engl. European Cancer Information System, ECIS) objavio je 2022. godine procjene o opterećenju rakom u zemljama Europske unije (EU). Republika Hrvatska (RH) se, prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s ostalim zemljama EU nalazi na 11. mjestu po incidenciji raka dojke kod žena (DSS 134,9/100

000). Kao države s najvišom incidencijom izdvajaju se zemlje zapadne Europe (Luksemburg 189,6/100 000, Belgija 184,7/100 000, Cipar 180,7/100 000) dok je incidencija najniža u istočnim i pribaltičkim zemljama članicama EU (Bugarska 88,3/100 000, Litva 100,1/100 000, Estonija 109,5/100 000). Prema istim se procjenama RH nalazi na 2. najboljem mjestu po smrtnosti od raka dojke (DSS 25,2/100 000), dok je smrtnost najviša na Cipru (45,1/100 000), u Slovačkoj (44,9/100 000) i Poljskoj (41,3/100 000), a najniža u Španjolskoj (23,3/100 000), RH i Finskoj (26,1/100.000).

U sklopu nacionalnog programa se sve žene u dobi od 50 do 69 godine pozivaju na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Kod žena koje su se odazvale u program probira rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u okviru nacionalnog programa u prva četiri provedena ciklusa.

Bruno Fantulin za PINK life 

Bruno Fantulin za PINK life 

Do sada je završeno 7 ciklusa provedbe programa, a 21.3. 2023. započeo je 8. ciklus programa probira. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program je 62%. Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa pa se zato ne odazivaju na poziv (sistematski pregledi i pregledi u privatnom sektoru). Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u posljednje 2-3 godine obavilo 77,3 % žena u dobi 50-69 godina. Od početka provedbe nacionalnog programa u sklopu programa napravljeno je više od 2 miliona mamografskih pregleda te je u prvih 5 ciklusa otkriveno 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Bjelovarsko bilogorskoj i Požeško slavonskoj županiji, a najniži u Ličko senjskoj, Šibensko kninskoj županiji i Zadarskoj županiji.

Bruno Fantulin za PINK life 

POVIJEST DANA NARCISA

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu, uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Bruno Fantulin za PINK life 

Bruno Fantulin za PINK life 

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Događaj se odvijao pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, Gradonačelnika Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva te uz potporu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Bruno Fantulin za PINK life 

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

#pinklife #pinklifehrvatska #dannarcisa