Ima dijabetes, a izrada slastica joj je posao!

Poznata slastičarka i pastry konzultantica Lorena Otavijević u prvoj je trudnoći zbog dijabetesa doživjela vrlo opasnu hipoglikemijsku komu, no tada je u njezin život ušao važan 'životni suputnik' kojim uspješno kontrolira ovu neizlječivu bolest.

Robert Gašpert

Noć prije dogovorenog snimanja u Zagrebu, Riječanku Lorenu Otavijević u tri je sata probudio zvuk mobitela. Nije to, priča nam, bio neki iznenadni poziv na mobitel, nego alarm koji ju je upozorio na hipoglikemiju ili stanje izrazito snižene koncentracije glukoze. Večer prije preskočila je, kaže, večeru pa je to na vrijeme, tj. kad se razina glukoze smanjila ispod normalne vrijednosti, detektirao njezin FreeStyle Libre 2 sustav. Unatoč dijagnozi dijabetesa, Lorena od druge trudnoće živi bezbrižno, bez stalnih i bolnih 'pikanja' te straha posljedica naglih skokova i padova razine glukoze, jer njezin FreeStyle Libre 2 senzor očitava glukozu u stvarnom vremenu te šalje podatke svake minute na pametni telefon. Ako nešto nije kako treba, oglašava se alarm.

Večer prije preskočila je, kaže, večeru pa je to na vrijeme, tj. kad se razina glukoze smanjila ispod normalne vrijednosti, detektirao njezin FreeStyle Libre 2 sustav. Unatoč dijagnozi dijabetesa, Lorena od druge trudnoće živi bezbrižno, bez stalnih i bolnih 'pikanja' te straha posljedica naglih skokova i padova razine glukoze, jer njezin FreeStyle Libre 2 senzor očitava glukozu u stvarnom vremenu te šalje podatke svake minute na pametni telefon. Ako nešto nije kako treba, oglašava se alarm.

Robert Gašpert 

Kad je sa šesnaest godina dobila dijagnozu dijabetesa tip 1, šok je bio prvotna reakcija, no na novonastalu situaciju Lorena se brzo priviknula.

'Nisam trebala raditi neke prevelike promjene što se tiče načina života i prehrane, jer sam i do tada voljela jesti zdravo. Bilo je, međutim, potrebno upoznati svoje tijelo i naučiti kako reagira na određene namirnice, treninge, stres, hormone te usporedno korigirati količinu inzulina', kaže Lorena.

Nagli gubitak težine, stalni umor, nevjerojatna žeđ i taj nekakav osjećaj da nešto nije uredu, nestali su čim se glukoza stabilizirala inzulinom. No to je tada zahtijevalo stalna mjerenja i 'pikanja' u jagodice prstiju. Kako svaka osoba s dijagnozom dijabetesa ima 'svoju priču', Lorena je počela češće istraživati recepte, posebno slatke. Pripremajući za sebe slastice bez šećera, brašna, umjetnih bojila i svega što bi joj moglo u organizmu izazvati 'nered', Lorena je shvatila da se i drugima sviđaju njezini kolači i torte.

Robert Gašpert 

Na spomen dijabetesa mnogi će prvo pomisliti kako je dijagnoza nespojiva sa slasticama, no Lorena ne samo da uživa u slatkim okusima, nego je sve donedavno imala i vlastitu slastičarnicu. U međuvremenu je postala i pastry konzultantica te razvila uspješan profil Daj kolačić na društvenim mrežama.

"Moram razbiti mit o kolačima i lošem utjecaju na glukozu. Meni bijeli kruh i pašta rade veći skok glukoze od kvalitetnog kolača sa smanjenim udjelom ugljikohidrata ili bez glutena i umjetnih aroma. Htjela sam ljudima ponuditi zdraviju opciju slastica rađenih 'od nule', s bio jajima, voćem lokalnih OPG-ova, orašidima i najkvalitetnijom čokoladom. Ta je ideja jako dobro prihvaćena! Sama sam si bila 'pokusni kunić', tako da sam kupcima iz prve ruke mogla reći kako mi šećer reagira na određeni kolač. Kada se napravi dobar omjer masnoća i slatkoće, nema problema sa skokovima glukoze', otkriva Lorena kojoj su od naglih skokova veći problem bili nagli padovi glukoze kada bi osjećala drhtavicu, slabost ili bi joj se zamutio vid.

Robert Gašpert 

No otkad ima FreeStyle Libre 2 sustav, nema tih problema, jer je u aplikaciji podesila poželjne vrijednosti glukoze (za nju je to od 4 do 10), a kad glukoza nije u tom rasponu, alarm ju na vrijeme upozori. No nije uvijek bilo tako. Lorena se ni ne voli sjećati prve trudnoće prije 14 godina, kada je doživjela vrlo opasnu hipoglikemiju.

'Prvi moj susret s FreeStyle Libre sustavom je bio za vrijeme druge trudnoće 2018. godine, a sa 'dvojkom' sam se upoznala prošle godine. Moram priznati da mi je to doslovno promijenilo život! U prvoj trudnoći 2011. mi se dogodilo nešto što nisam mislila da ću ikada iskusiti – hipoglikemijska koma. Kada su hormoni u pitanju, ponekad stvari izmaknu kontroli, pogotovo kad je jedini način za mjerenje šećera bockanje u prst svakih sat vremena. Uvjerena sam da se to ne bi dogodilo da sam imala FreeStyle Libre sustav za praćenje koji bi me upozorio u bilo koje doba dana ili noći. Zasigurno bih lakše mogla pratiti trend glukoze, te reagirati na vrijeme“, kaže Lorena.

FreeStyle Libre 2 sustav čine diskretan senzor, koji se nosi na stražnjoj strani nadlaktice, potom besplatna aplikacija FreeStyle LibreLink te liječnicima namijenjen LibreView. Prije je korisnik FreeStyle Libre 2 sustava morao skenirati mobitel preko senzora kako bi vidio vrijednost glukoze, a sada je dovoljan tek pogled na zaslon pametnog telefona. Očitanja glukoze u stvarnom vremenu automatski se ažuriraju svake minute i vrijednosti šalju izravno u aplikaciju. Međutim, ako želi, korisnik i dalje može nastaviti skenirati, što je korisno tijekom Bluetooth prekida.

Robert Gašpert 

Tu je još i također besplatna LibreLinkUp aplikacija koja omogućava da čak 20 ljudi bliskih osobi oboljeloj od dijabetesa primaju 'nalaze' očitanih vrijednosti glukoze. To je osobito korisno roditeljima djece s dijagnozom dijabetesa, jer u svakom trenutku mogu znati kolika je razina glukoze djeteta te u skladu s time reagirati.

Loreni se sviđa i to što ima i veliku memoriju za pohranjivanje podataka, pa može istraživati i točno vidjeti kako joj je tijelo reagiralo u određenim situacijama i što su bili okidači za eventualne skokove, kao i razine glukoze s obzirom na unos i potrošnju određenih namirnica. Stoga ne čudi da ovaj sustav u svijetu koristi više od pet milijuna ljudi te da je nagrađen Prix Galienom, svojevrsnom Nobelovom nagradom za inovacije u području biofarmacije, kao najbolja medicinska tehnologija u proteklih 50 godina. Također, sama aplikacija u mnogim je zemljama na listi najboljih zdravstvenih aplikacija.

'Otkako nosim FreeStyle Libre senzor moj dan izgleda potpuno normalno. Nemam nikakvih ograničenja, niti itko primijeti da bolujem od dijabetesa. Jedino što me ljudi znaju pitati “što mi je to na ruci”. U principu pazim na one situacije kada znam da ću imati pojačanu fizičku aktivnost ili naporan dan. Tada si dam manje inzulina ili pojedem više nego obično kako bih izbjegla hipoglikemiju. Nema iznenađenja jer me mobitel alarmira na vrijeme', kaže Lorena.

Čokoladna torta s malinama

Biskvit

6 jaja
140 g mljevenih badema
200 g tamne čokolade sa steviom (ili obične tamne ako radite sa šećerom)
180 g maslaca
5 g tekuće stevije ili drugog zaslađivača (ako radite sa šećerom, onda 130 g šećera)
prstohvat soli

Bjelanjcima dodajte sol pa izmiksajte u snijeg. Ukoliko radite s običnim šećerom, bjelanjcima tijekom miksanja dodajte cijelu količinu šećera u tri navrata dok ne dobijete sjajni snijeg. Čokoladu i maslac otopite u mikrovalnoj ili na pari i pričekajte da se ohladi na oko 40 stupnjeva. Čokoladu zasladite stevijom, pa u nju dodajte žutanjke i mljeveni badem. Dobro izmiješajte i na kraju nježno umiješajte snijeg. Smjesu izlijte u kalup za torte s odvojivim obručem (22-24 cm) i utisnite nekoliko malina kako bi se sjedinile s biskvitom. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. U sredini biskvit može ostati mekan, budući da će se stegnuti tijekom hlađenja.

Džem od malina

200 g zaleđenih ili svježih malina

10 g vode
zaslađivač po želji
4 g pektina (želin)

Maline prokuhajte s vodom i zaslađivačem. Kad se malo raspadnu, ohladite. Dodajte pektin i dobro izmiješajte pjenjačom da se ne stvore grudice. Ponovno zakuhajte tako da se pektin aktivira (oko 30 sekundi). Prebacite u posudicu i ohladite. Vrlo brzo će se džem početi pretvarati u žele. Premažite ga preko pečenog biskvita.

Krema od slatkog vrhnja

80 g mascarpone sira

400 g mliječnog slatkog vrhnja
vanilija
4 g tekuće stevije (ili 30 g šećera u prahu)

Mascarpone i slatko vrhnje stavite u posudu od miksera zajedno sa stevijom (ili šećerom u prahu) i vanilijom, pa miksajte dok se ne počne stiskati (ne previše da ne postane zrnata tekstura). Mascarpone je čvrst, a i dodatno će se stisnuti hlađenjem. Pripremljenu kremu prelijte preko torte. Sve pospite kakaom.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Abbott.

Navedene informacije nisu namijenjene korištenju za medicinsku dijagnozu ili liječenje ili kao zamjena za profesionalni medicinski savjet. Obratite se svom liječniku ili kvalificiranom zdravstvenom djelatniku u vezi s vašim stanjem i odgovarajućim medicinskim tretmanom. Individualni simptomi, situacije i okolnosti mogu varirati.

Kućište senzora, FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott.
©2024 Abbott ADC-94433 v 2.0 Abbott Laboratories d.o.o., Koranska 2, Zagreb.