Stižu iznimno tanki i kratki implantati! Saznali smo sve o njima!

Sve o novim implantatima koji su idealni u slučajevima većih atrofija, nedostatka kosti i parodontoze, otkrio nam je Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije

Štimac Centar dentalne medicine

Nedostatak zuba jedan je od najčešćih razloga dolaska pacijenata u dentalne klinike. Mobilne proteze davna su prošlost, a napretkom tehnologije u prvi su plan došla fiksna rješenja ili implantati. Čak i pacijenti kojima nedostaje kosti uslijed parodontoze ili drugih patoloških uzroka mogu biti kandidati za ugradnju implantata. Nakon koncepta Zero Bone Implant, u kojem je riječ o implantatima koji su personalizirani za osobe koje nemaju dovoljan volumen i kvalitetu kosti za ugradnju standardnih implantata, stiže još jedna stomatološka senzacija – ultra kratki i ultra tanki implantati. Sve o njima otkrio nam je Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije.

Štimac Centar dentalne medicine  Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije

Koja je razlika između standardnih i ultra kratkih i ultra tankih implantata?

Glavna je razlika u primjeni, ali i samom izgledu, što potvrđuje i njihov naziv - ultra kratki i ultra tanki. Dakle, riječ je o implantatima koji su specifični po tome što su puno kraći i tanji od običnih implantata. Dužina standardnog implantata je 10 do 15 mm, a promjer mu je oko 3,5 mm, dok je duljina ultra kratkog implantata 4 do 6 mm. Ultra kratki implantati su i puno širi od standardnih, u nekim slučajevima čak i dvostruko. S druge strane, ultra tanki implantati su vrlo tanki, duži implantati posebno prilagođeni za nadomještanje jednokorijenskih zubi, točnije prednjih zubi poput sjekutića i očnjaka.

Kojim biste pacijentima preporučili takve implantate?

Ovi su implantati idealni za pacijente koji misle da ne mogu dobiti implantate i imati fiksne zube. Svakako ih preporučujem pacijentima koji imaju velike gubitke kosti prouzročene duljim nedostatkom zuba te onima s uznapredovalom parodontozom i većim atrofijama. Isto tako, preporučujem ih pacijentima kojima je sinus u gornjoj čeljusti vrlo blizu kosti pa ga u slučaju ugradnje standardnih implantata treba podizati. Prilikom ugradnje ultra kratkih implantata to nije potrebno. S druge strane, ultra tanki implantati su idealno rješenje u slučaju manjka prostora u kosti zbog nedostatka prednjih zubi.
Njihova je primjena zaista svakodnevna u modernoj stomatologiji. S njima jednostavnije dolazimo do fiksnog rješenja. Često ih koristimo u kombinaciji sa standardnim implantatima u području čeljusti gdje je nedostatak kosti izraženiji. Najviše volim upravo takva kombinirana rješenja jer je i svaki dio čeljusti kod jedne osobe drukčiji. No odluka o tome koje je rješenje idealno za pojedinog pacijenta donosi se tek nakon detaljne rendgenske dijagnostike i pregleda. Ništa ne radimo i ne preporučujemo bez detaljnog uvida u situaciju i plana terapije.
U cijelom procesu sudjeluje polivalentan tim stručnjaka iz našeg dentalnog centra koji su specijalizirani za rješavanje upravo takvih teških slučajeva. Tako da su doista vrlo rijetki slučajevi za koje nemamo rješenje. Upravo nam veliki tim ljudi i dentalni laboratorij u sklopu našeg centra omogućuju brzinu u rješavanju svih slučaja te povećavaju učinkovitost, a najsuvremeniji materijali i opcije na tržištu, kao što su ultra kratki implantati, samo su nam benefit u primjeni. Stalne inovacije u radu naša su najveća snaga i izazov da pružimo pacijentima cjelovit pristup.

Štimac Centar dentalne medicine 

Je li nakon ugradnje ultra kratkih i ultra tankih implantata kreće vrijeme oporavka?

Naravno, i to upravo zbog prednosti i manjka operativnih radnji potrebnih prije same ugradnje implantata. Kod njih je potrebno i određeno razdoblje oseointegracije, točnije nakon ugradnje treba pričekati tri do četiri mjeseca da implantat sraste s kosti kako bi se na njega mogla staviti krunica, tj. zub.

Postoje li neka stanja ili bolesti zbog kojih se nekim pacijentima ne mogu ugraditi implantanti?

Realno, svi su pacijenti kandidati za ugradnju ovih implantanta. No postoje pacijenti s težim medinskim stanjima i bolestima, poput srčanih bolesti, nekontroliranog dijabetesa ili određenih autoimunih bolesti koji bi mogli biti nepovoljni kandidati za ugradnju ovih, ali i standardnih implantata. U takvim slučajevima pacijente uputimo njihovim liječnicima da daju svoje mišljenje, a vrlo se često i sami konzultiramo s ostalim stručnjacima. Svaka nam je informacija važna jer nam je uvijek cilj pomoći pacijentima kako bismo dugotrajno riješili njegove poteškoće sa zubima.

*Sadržaj nastao u suradnji sa Šimac Centrom dentalne medicine.