Mlade odbojkašice u borbi za pravu stvar: osvajaju medalje i bore se protiv predrasuda!

U želji da osvijeste utjecaj menstruacije na sport, ali i pomognu djevojkama da se lakše nose s eventualnim tegobama, u Odbojkaškom klubu Dinamo osmislili su projekt „Menstruacija – normalizacija kroz sport“, koji je vrijednom donacijom, kroz svoju platformu Jedni za druge zajedno, podržao i dm

Robert Gašpert

Odbojkaški klub Dinamo u borbi protiv predrasuda povezanih s menstruacijom  YouTube

'Stvari', 'tetka', 'oni dani u mjesecu'…, toliko je naziva koji se koriste umjesto jedne jedine uobičajene riječi – menstruacija. Ova redovita pojava kod žena u reproduktivnoj fazi zasigurno je jedna od onih za koju se u najvećoj mjeri vežu stigme i predrasude. Nerijetko se čini kako se menstruacije srame i same žene, pa skrivaju uloške u torbici, kako nitko ništa ne bi primijetio. Eventualni bolovi i promjene raspoloženja koje prate menstrualni ciklus nerijetko se tumače kao 'ženske mušice', premda je znanstveno dokazano da hormoni mijenjaju kemiju mozga te da PMS ili predmenstrualni sindrom nije izmišljotina, nego čitav spektar simptoma na fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj razini. Kad poput Tee Samardžić, sportske voditeljice Odbojkaškog kluba Dinamo, svaki dan na treningu imate gotovo tisuću djevojčica i djevojaka, onda znate koliko je važno otvoreno razgovarati o temi menstrualnog zdravlja. Vidjevši dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra, koji je pokrenut u sklopu platforme "Jedni za druge zajedno“, Tea je osmislila projekt "Menstruacija – normalizacija kroz sport“, kojeg je dm, između 104 prijavljena na temu menstrualnog zdravlja, odlučio financijski podržati. Primopredaja donacije u iznosu od 12.000 eura održana je u OŠ Jabukovac u Zagrebu, koja je jedna od 18 škola u kojima Odbojkaškog kluba Dinamo trenutačno djeluje.

Robert Gašpert  Martina Markota, voditeljica korporativnih komunikacija dm-a i Tea Samardžić, sportska voditeljica Odbojkaškog kluba Dinamo

"S ozirom na zastupljenost ženske populacije u klubu, od onih najmanjih koje se s prilagodbom na menstruaciju i njene izazove tek moraju sresti, do onih najstarijih koje godinama žive s njom, tema menstruacije i promjena percepcije iste je od velike važnosti u klubu. Kada govorimo o promjeni percepcije to se prvenstveno odnosi na određenu stigmu koju žene prolaze zbog simptoma prije i za vrijeme trajanja menstruacije te razgovora o istoj kao temi koja je tabu s čime se u sportu najčešće susrećemo na relaciji igračica – trener“, kaže Tea, napominjući kako će donacija dm-a biti utrošena za funkcioniranje kluba, u smislu logističke organizacije i širine provedbe projekta, ali i na samu edukaciju mladih odbojkašica.

Robert Gašpert 

"U planu je, barem jednom mjesečno, organizirati edukacije o menstrualnom zdravlju kroz naše škole odbojke i selekcijske grupe. Budući da svakodnevno treniramo te se s 46 ekipa natječemo u Hrvatskoj i Europi, menstruacija je sveprisutna i na sportskim terenima. Želimo na neki način normalizirati menstruaciju, osvijestiti njezin utjecaj na sport, ali i pomoći djevojkama da se lakše nose s eventualnim tegobama“, kaže Tea Samardžić, napominjući kako se zahvaljujući dm-u djevojkama osigurati dostupnost proizvoda potrebnih za vrijeme trajanja menstruacije, kao i lijekova, ako su im potrebni.

„Menstrualni i predmenstrualni simptomi su čest ograničavajući faktor u svakodnevnom životu, a u sportu, koji zahtijeva konstantnu fizičku i psihičku spremu, još i više. Stoga je cilj ovog programa normalizirati djevojčicama faze kroz koje prolaze, potaknuti ih da se o tome ne srame pričati, kao i utjecati na sami stručni kadar da prilagode svoj pristup sportašicama za vrijeme trajanja menstruacije“, kaže sportska voditeljica.

Robert Gašpert 

Robert Gašpert 

Osim projekta „Menstruacija – normalizacija kroz sport“ Odbojkaškog kluba Dinamo, dm je u sklopu natječaja{ZAJEDNO} za bolje sutra, podržao još sedam projekata koji doprinose menstrualnom zdravlju žena i promjeni percepcije menstruacije u društvu. To su projekt Društva multiple skleroze Karlovačke županije, onaj o mestrualnom siromaštvu Hrabrog telefona, provedbu edukativnih radionica Škole za primalje na temu spolno odgovornog ponašanja, menstruacije i reproduktivnog zdravlja slabovidnih i gluhih te djevojaka iz ruralnih skupina, edukaciju gluhoslijepih osoba o menstrualnom zdravlju Udruge gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije; projekt Vaginalni mikrobiom – (ne)prijatelj bolnih menstruacija Instituta Ruđer Bošković te projekt "Zašto se crveniš?“ Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, čiji je cilj modernizirati i kreativno unaprijediti edukaciju o menstrualnom ciklusu i njegovim posljedicama primjenom tehnologije virtualne stvarnosti (VR).

*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.