O menstruaciji na znakovnom jeziku! Bili smo u Osijeku, gdje se provodi super projekt za gluhoslijepe

Menstrualno zdravlje općenito, prva mjesečnica, perimenopauza, poremećaji menstrualnog zdravlja i predmenstrualni sindrom, područja su o kojima će moći educirati gluhoslijepe osobe

Shutterstock
O menstruaciji na znakovnom jeziku  YouTube

U Hrvatskoj trenutačno živi oko 1400 gluhoslijepih osoba koje su, pokazuje to praksa, unutar zdravstvenog sustava vrlo često oni o kojima se neadekvatno brine – jer ne znaju kako. Nemogućnost ili otežanost komunikacije svojevrsni je 'začarani krug' u kojem, bez kvalitetnog prevoditelja znakovnog jezika, educiranog osoblja u bolnicama i/ili pomoći elektroničkih medija, gluhoslijepa osoba ostaje uskraćena za brojne važne informacije te u konačnici adekvatnu zdravstvenu skrb. Kad su u pitanju i inače osjetljive teme, poput menstruacije, situacija je za gluhoslijepe osobe još teža. Svjesni toga, dm je u sklopu platforme "Jedni za druge zajedno“ i natječaja{ZAJEDNO} za bolje sutra, projektu "Menstrualno zdravlje za sve“ Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije donirao sredstva u iznosu od 3.485,19 eura.

"Zbog dvostrukog oštećenja i vida i sluha, osobe sa senzoričkim oštećenjima nailaze na prepreke pri svakodnevnom životu. Specifičnosti u komunikaciji, primanju i slanju informacija, poteškoće pri kretanju te nerazumijevanje okoline, rezultiraju njihovom potpunom izolacijom, što im otežava svakodnevni život. Kad je riječ o ženama i njihovom intimnom zdravlju, još je više izazova, stoga je cilj ovog projekta upoznati, educirati i osvijestiti žensku populaciju gluhoslijepih osoba o menstrualnom zdravlju te im omogućiti pristup informacijama na njima prihvatljiv način komunikacije, odnosno putem znakovnog jezika“, kaže Željko Bosilj, predsjednik Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Željko je, kako priča njegova kći Silvija Bosilj, i sam gluhoslijepa osoba. Od rođenja je imao problema s vidom, no kako stari, slabi mu i drugo osjetilo - sluh. Nije rijetkost, kaže Silvija, da osobe koje imaju problem s jednim osjetilom, s vremenom ili uslijed nekih bolesti ili sl., počnu primjećivati slabost i drugog osjetila. Gluhosljepoća ima puno 'nijansi', pa gluhoslijepe osobe ne moraju imati potpuno oštećenje vida i sluha, no nemogućnost komunikacije predstavlja im velik problem u svakodnevnom životu.

Velimir Crljić  Arijana Dinter Roso, poslovotkinja iz dm-a, Željko Bosilj, predsjednik udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i Silvija Bosilj

"Gluhoslijepim ženama uvijek je nelagodno kad odlaze na ginekološke preglede, jer – ako su u pratnji prevoditelja – liječnik se najčešće obraća samo njima, a ženama je nelagodno postaviti dodatna pitanja. Kako bismo im produbili znanje o menstrualnom zdravlju, u suradnji s liječnicima snimili smo video materijale na znakovnom jeziku iz pet područja. Obradili smo tako teme vezane za menstrualno zdravlje općenito, prvu mjesečnicu, perimenopauzu, poremećaje menstrualnog zdravlja i predmenstrualni sindrom“, kaže Silvija i napominje kako će, zahvaljujući donaciji dm-a, uskoro na hrvatskom znakovnom jeziku tiskati i brošure o menstrualnom zdravlju i tako educirati žene s oštećenjima vida i sluha, kao i nastojati maknuti stigmu i nelagodu koja se redovito veže uz ovu temu.
Inače, Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije osnovana je 2006. godine s osnovnim ciljem da se osobe s gluhosljepoćom aktivno i potpuno uključe u društvenu zajednicu. To, osim poboljšanja kvalitete života, uključuje i praćenje zakona, borbu za njihova prava, 'plodno tlo' za razvoj kreativnih sposobnosti, razbijanje predrasuda o gluhosljepoći i, dakako, edukaciju. Ako znamo da 1/3 žena mora štedjeti na higijenskim ulošcima, da ih 10% žena ne može priuštiti ili da 9% njih u razdoblju menstruacije ne odlazi u školu ili na posao upravo iz razloga što nemaju dovoljno higijenskih potrepština, onda je jasno da je edukacija o menstrualnom zdravlju i ukazivanje na menstrualno siromaštvo itekako nužno.

Shuterstock 

Osim Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, dm je u sklopu natječaja{ZAJEDNO} za bolje sutra tako financijski podržao još sedam projekata kojima će se promovirati ova važna tema: borbu protiv menstrualnog siromaštva Hrabrog telefona, provedbu edukativnih radionica Škole za primalje na temu spolno odgovornog ponašanja, menstruacije i reproduktivnog zdravlja slabovidnih i gluhih te djevojaka iz ruralnih skupina, program „Menstruacija – normalizacija kroz sport“ Odbojkaškog kluba Dinamo; edukaciju oboljelih od multipleskleroze Društva multipleskleroze Karlovačke županije, projekt Vaginalni mikrobiom – (ne)prijatelj bolnih menstruacija Instituta Ruđer Bošković te projekt "Zašto se crveniš“ Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, čiji je cilj modernizirati i kreativno unaprijediti edukaciju o menstrualnom ciklusu i njegovim posljedicama primjenom tehnologije virtualne stvarnosti (VR).

*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.