ŽITARICA KOJU JELENA ĐOKOVIĆ SVAKODNEVNO KONZUMIRA: Ubrzava metabolizam, čisti toksine, a ne deblja

Omiljena žitarica Jelene Đoković, koja se svakodnevno nalazi na njenom jelovniku obiluje vitaminima i mineralima koji osiguravaju tijelu potrebnu snagu.

Instagram

Mnogo se pričalo i pisalo o prehrani najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene.Novak je svojedobno izbacio meso iz prehrane, što mu je pomoglo da sačuva zdravlje i fizičku formu, pa je u dobi od 34 igrao nerealno zahtjevan tenis.

Jedna od namirnica koja je neizostavan dio prehrane u obitelji Đoković je kvinoja. Kvinoja ne deblja i sastavni je dio obroka Jelene Đoković i njenog supruga. Kvinoju nazivaju 'zlatom Inka' i 'kraljicom sjemenki'. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Osim što je kvinoja omogućila ljudima da ostanu na životu i za vrijeme ratova, ova žitarica organizmu može donijeti mnoge dobrobiti.

Instagram 

Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može konkurirati proizvodima životinjskog podrijetla. Bogata je vitaminima E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Isto tako je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uključite kvinoju u prehranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

Kvinoja kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krumpiru ili drugom povrću, osjetit ćete punoću okusa koja se dobiva samo kuhanjem mesa.

Korisna svojstva očituju se u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam, čiste tijelo i normaliziraju njegovu funkciju. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju češnjak i luk, ali i drugi začini.

Recepti

Povrće s kvinojom

Potrebno je:

- 200 g kvinoje
- 200 g cvjetače
- 200 g brokule
- 200 mrkve
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- Začini, sol i papar.

Priprema:

Kuhajte kvinoju u vodi oko 15 minuta, cvjetaču i brokulu kratko skuhajte. U tavi na malo ulja popržite luk i naribanu mrkvu pa dodajte cvjetaču i brokulu. Sve zajedno pirjajte 10 minuta, a zatim u ovu smjesu dodajte procijeđenu kvinoju, začine, sol i papar.

Pesto s kvinojom

Potrebno je:

- 200 grama rikole
- Gomila svježih jaglaca
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 grama sjemenki bundeve
- 200 g kvinoje za kuhanje.

Priprema:

U blenderu sameljite rukolu i jaglac, dodajte ulje i sjemenke bundeve te sol i sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smjesu. U pesto dodajte cimet i uživajte u neobičnom okusu.