5 namirnica koje redovno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu: Naši susjedi ovo jedu gotovo svaki dan

Pogledajte kojih 5 namirnica slijede najstariji ljudi na svijetu.

Shutterstock

'Plavim zonama' nazivaju se područja u kojima ljudi imaju vrlo nisku stopu kroničnih bolesti i gdje je životni vijek duži nego bilo gdje drugdje na svijetu. Postoji pet mjesta na svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka, a to su: Barbagia na otoku Sardinia u Italiji, Okinawi u Jpanu, Loma Linda u Kaliforniji, Ikaria u Grčkoj i Nicoya u Kostariki.

Dan Buettner, suradnik časopisa National Geographic, posvetio je život proučavanju najdugovječnijih ljudi i otkrio njihove jednostavne navike. Stanovnike plavih zona proučava i dr Michael Greger, stručnjak za dugovječnost, a on je otkrio 5 sastojaka koje najdugovječniji ljudi na planeti uvrštavaju u svoju prehranu.

Batat

Shutterstock 

U Okinawi u Japanu na svakih 100.000 stanovnika dolazi 68 stogodišnjaka. Prehrana stanovnika bogata je škrobnim ugljikohidratima, poput batata. Kako oni pripremaju batat? Jednostavno ga nasjeckaju, dodaju malo maslinova ulja, začine solju i paprom te zapeku u pećnici kao ukusan dodatak jelu.

Tikvice

U Nicoyi, Kostarika, tikvice dominiraju u prehrani lokalnog stanovništva. Tikvice su dobar izvor složenih ugljikohidrata, kao i vitamina A, magnezija i kalija. Dan Beutner, koji je skovao izraz 'plave zone', prethodno je govorio o tikvicama, kamenu temeljcu kostarikanske prehrane.

Shutterstock 

'Zbog ove hrane, ljudi koji žive na poluotoku Nicoya u Kostariki imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da će doživjeti 92 godine nego ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama ili Europi', objasnio je za The Sun. 

Crni grah

Shutterstock 

Što se tiče Ikarije u Grčkoj, crni grah je glavna namirnica, prepuna proteina i mikronutrijenata. Često se koristi kao lokalno jelo. Luk i češnjak, kao i komorač (divlji kopar), dinstaju se na maslinovom ulju dok ne omekšaju, a zatim se dodaju crni grah i umak od rajčice.

Bademi

Shuterstock 

Stanovnici Loma Lindija u Kaliforniji vole grickati bademe, glavnu hranu Plave zone koja je bogata antioksidansima, vitaminom E, proteinima i vlaknima.