Što jesti ako imate dijabetes? Nutricionistica otkrila koje namirnice su smrt i čime da ih zamijenite

Procjenjuje se da svaka deseta osoba u svijetu boluje od dijabetesa. Većina njih ima dijabetes tipa 2, koji se javlja kada tijelo ne koristi pravilno inzulin i stoga ne može stabilizirati šećer u krvi.

Shutterstock

Dijabetes je poprimio razmjere epidemije među odraslima i djecom, a najveći broj pacijenata koji dolaze na konzultacije ima problem s regulacijom glikemije, bilo da je primarni problem inzulinska rezistencija ili dijabetes tipa 2, kaže nutricionistica i dijetetičarka Jovana Srejić Ferluga.

'Ovo stanje uglavnom prati povećana tjelesna masa, povećana razina loših masnoća i smanjena razina zaštitnog, odnosno 'dobrog' HDL-a', kaže nutricionistica.

Pogrešna hrana može povećati razinu šećera i inzulina u krvi te izazvati upalne procese, a od tri vrste makronutrijenata koji daju energiju - ugljikohidrata, bjelančevina i masti - ovi prvi imaju najveći utjecaj na razinu šećera.

Profimedia 

'Razlog tome je što se razgrađuju na jednostavne šećere koji se apsorbiraju u krvotok. Ugljikohidrati mogu biti jednostavni i složeni, što uključuje škrob i vlakna. Vlakna se ne metaboliziraju i ne apsorbiraju u tijelu kao ostali ugljikohidrati, pa ne podižu razinu šećera u krvi', predlaže naš sugovornik.

Manji rizik od komplikacija

Ako ste dobili preporuku koliki bi trebao biti ukupni dnevni udio ugljikohidrata po obroku, evo kako to izračunati...

'Pogledajte koliko ukupno ugljikohidrata sadrži hrana ili obrok, a zatim oduzmite količinu vlakana od ukupnog ugljikohidrata u hrani. Tako ćete dobiti 'neto' udio ugljikohidrata. Primjerice, ako šalica miješanog povrća sadrži 10 grama ugljikohidrata i četiri grama vlakana, neto vrijednost ugljikohidrata je šest grama', predlaže nutricionistica.

Shutterstock 

Kad imate dijabetes i konzumirate previše ugljikohidrata, osobito sve odjednom, razina šećera može porasti do opasno visokih razina. S druge strane, održavanje niskog unosa ugljikohidrata pomaže u sprječavanju skokova šećera u krvi i uvelike smanjuje rizik od komplikacija - srčanih bolesti, bolesti bubrega, gubitka vida...

Koju hranu treba izbjegavati?

Svakako izbjegavajte svu hranu koja sadrži jednostavne šećere: slatkiše, kolače, proizvode od bijelog brašna (pekara, tjestenina, pizza), kupovne sokove, med, nektar agave, javorov sirup, sušeno voće, voćne jogurte iz trgovine, kupovne žitarice, bijela riža, pomfrit, navodi nutricionistica listu zabranjenih namirnica.

Shutterstock 

Koje su alternative?

Koristite proizvode od cjelovitih žitarica (kruh, tjesteninu, smeđu rižu), chia sjemenke, lanene sjemenke, brašna od orašastih plodova i sjemenki (badem, kokos, konoplja, sezam...), zobene/ražene/ječmene pahuljice, svježe cijeđene sokove i svježe voće s niži glikemijskim indeksom, koristite steviju kao zaslađivač.

Shutterstock 

'Umjesto pomfrita poslužite prilog od tikvica ili korabice, od cvjetače napravite tijesto za pizzu, od tikvica špagete, za desert poslužite kuhanu pšenicu s orasima ili pireom od kestena', kaže Jovana Srejić Ferluga.