Zašto ne možete smršavjeti nakon 40: Izbacite samo 2 grupe namirnica i gledajte kako se salo topi

Pazite što jedete, vježbajte često, ali rezultati izostaju. U nekoj dobi teže je smršavjeti, no postoje trikovi za ubrzavanje metabolizma.

Shutterstock

Na proces mršavljenja utječu mnogi čimbenici. Iako često krivimo prehranu i ugljikohidrate ili tjelovježbu koja nas iscrpljuje bez rezultata, među 'krivcima' za neuspjeh su i godine, ali i hormoni koji s vremenom određuju promjenu omjera između mišićne mase i masnog tkiva.

'S godinama je proces mršavljenja sve teži. S vremenom se mišićna masa počinje smanjivati ​​kod oba spola, a nepravilna prehrana može pridonijeti brzom povećanju masnih naslaga', kaže Adrian Kopcea, liječnik specijalist za dijabetes, metaboličke bolesti i prehranu.

Nakon 40. godine metabolizam je sporiji

Ako tijekom adolescencije metabolizam radi, u većini slučajeva, kao švicarski sat, s vremenom se stvari mijenjaju. Iako pazite na prehranu i pokušavate vježbati onoliko koliko vam gust raspored dopušta, lakše se počinjete debljati, a kada želite smršavjeti, ne ide sve tako brzo kao prije.

Shutterstock 

Hormonske promjene, stresna razdoblja kada se ne hranimo pravilno, kilogrami nakupljeni u trudnoći također se vide kada dođe do debljanja. Sve te promjene čine metabolizam nakon 40. godine 'sporijim', a sagorijevanje kalorija se smanjuje.

Hormonalne promjene prepreka su mršavljenju

U menopauzi je teže smršavjeti. Osim što sagorijevanje više nije tako brzo kao za 20 ili 30 godina, hormonalne promjene koje se događaju utječu na rezultate dijete koje se provode u tom razdoblju.

'Tijekom menopauze često se nakuplja salo na trbuhu. Objašnjenje leži u višestrukim interakcijama između ženskih hormona (estrogena) koji se smanjuju u menopauzi i drugih hormonalnih čimbenika, poput inzulina, kortizola i leptina. Zbog toga je proces mršavljenja težak', objašnjava nutricionist Adrian Kopcea.

Shutterstock 

Osobe treće životne dobi također imaju poteškoće kada je u pitanju prehrana, kod kojih dolazi do smanjenja mišićne mase.

'Dijete koju drže stariji ljudi imaju razmjerno veće destruktivne učinke. Osim toga, tjelesna aktivnost kod starijih osoba može biti ograničena, često zbog problema sa zglobovima ili zbog nekih drugih kardiovaskularnih ili neuroloških stanja', kaže nutricionist.

Koja rješenja postoje?

Kilogrami su se nakupili, a dijete ne daju očekivane rezultate iako ih se pridržavate po uputama?

'Prvi korak koji možete poduzeti kako biste potaknuli svoj metabolizam jest prilagoditi svoje prehrambene navike svom rasporedu i potrebama. Za zdravo mršavljenje u bilo kojoj dobi potrebna je pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i upravljanje stresom. Mnogo puta prehrana zna biti neprikladna zbog promjena u osjećaju gladi, ali i obiteljskog okruženja koje često dolazi u obzir', kaže nutricionist.

Shutterstock 

Za zdravo mršavljenje važno je osmisliti program koji uključuje tri glavna obroka dnevno (doručak, ručak i večera) i dva međuobroka; uključite u prehranu lagane obroke, izbacite prženu hranu i slatkiše, zamijenite slatke ili slane grickalice voćem i obranim mlijekom, u prehranu uvrstite namirnice koje imaju niski udio kalorija, ali daju energiju (kombinacija jogurta i voća, mlijeko i zobene pahuljice itd.).

Žene vs. muškarci – koji teže gube kilograme

Kad je riječ o mršavljenju, žene nemaju sreće kao njihovi partneri, tvrde stručnjaci. Hormonalne promjene do kojih dolazi s vremenom, zatim trudnoća, ali i smanjena razina mišićne mase prepreke su koje ženama ne dopuštaju da održavaju formu jednako lako kao muškarci.

Studije koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Missouri, SAD, pokazale su da muškarci sagorijevaju kalorije čak i kada se odmaraju, što je prednost u kojoj žene ne mogu uživati. Rezultati iste studije istaknuli su i činjenicu da žene zbog izbora hrane teže gube kilograme od muškaraca. Dok muškarci preferiraju mesna jela, žene su te koje unose više ugljikohidrata koji su teže probavljivi, piše Sensa.rs.