DIJETA 5D

Dijeta 5 dana topi salo s trbuha: Donosimo potpuni jelovnik za dijetu koju je osmislio doktor s 3 obroka dnevno

Imate li problema s viškom masnoće na trbuhu? Stručnjak vjeruje da je petodnevna dijeta odličan način za gubitak kilograma i pomlađivanje organizma.
Foto: Shutterstock

Ako nikako ne uspijevate izgubiti salo s područja trbuha, petodnevna dijeta mogla bi biti prava opcija za vas – rezultati dolaze brzo, a postupak je siguran i dobro osmišljen. Profesor Valter Longo, direktor Instituta za dugovječnost, osmislio je zanimljiv i iznimno učinkovit koncept mršavljenja: 5-dnevnu dijetu koja potiče gubitak težine, ali i regeneraciju tijela.

Foto: Shutterstock

Njegov dnevni plan prehrane, u kombinaciji s tehnikama povremenog posta, pokazao je izvrsne rezultate i u laboratorijskim i u kliničkim istraživanjima. I dr. Jason Fung slaže se da je tijelo evolucijski prilagođeno postu: 'Naša tijela su stvorena za periode bez hrane – upravo zato imamo masne rezerve.'

Što je 5-dnevna dijeta (5D dijeta)?

Brza 5D dijeta uključuje elemente posta, jer se tijekom pet dana značajno smanjuje dnevni unos kalorija. Prvi dan unosi se oko 1.100 kalorija, dok se ostalih dana unosi samo 800 kalorija dnevno.

Povrće i niskokalorično voće čine osnovu prehrane. Tijekom ove dijete ne preporučuje se intenzivno vježbanje – lagane aktivnosti poput hodanja, pilatesa ili joge su poželjne.

Foto: Shutterstock

Primjer jelovnika za 5 dana

Dan 1

Doručak: Smoothie od bobičastog voća (maline, borovnice, kupine), celer, krastavac, pola avokada, jedna datulja.

Ručak: Kajgana od tofu sira, špinat s avokadom i kvinojom.

Večera: Tikvice, brokula i mrkva na pari sa sosom od đumbira i kikirikija.

Foto: Shutterstock

Dan 2

Doručak: Smoothie od špinata, zelene jabuke, celera, krastavca i limunovog soka.

Ručak: Salata od kvinoje, cherry rajčica, krastavaca, avokada i bučinih sjemenki.

Večera: Povrće na pari (paprika, tikvice, gljive) s pireom od mrkve.

Dan 3

Doručak: Smoothie od borovnica, špinata, krastavca, pola avokada i chia sjemenki.

Ručak: Roštiljane gljive, kvinoja i svježa salata (zelena salata, rajčica, krastavac).

Večera: Prokulice i cvjetača na pari s umakom od limuna, češnjaka i maslinovog ulja.

Foto: Shutterstock

Dan 4

Doručak: Smoothie od kupina, zelene salate, celera, krastavca i jedne datulje.

Ručak: Salata od špinata, avokada, orašastih plodova (orah, badem) i cherry rajčica.

Večera: Pirjano povrće (tikvice, patlidžan, gljive) s miso pastom i đumbirovim umakom.

Dan 5

Doručak: Smoothie od malina, celera, krastavca i limete.

Ručak: Salata od kvinoje s pečenim slanutkom, avokadom, špinatom i maslinama.

Večera: Kuhano povrće (brokula, mrkva, tikvice) s umakom od đumbira i kikirikija, piše Sensa.rs.