PRIPAZITE!

Ovo je najštetnija vrsta mesa: Prepuna soli i kolesterola, nabija kilograme i razara srce

Liječnici su otkrili koje su najštetnije vrste mesa.
Foto: Shutterstock

Tijekom božićnih blagdana mnogi se, nakon razdoblja posta i suzdržavanja, posebno raduju bogatoj blagdanskoj trpezi na kojoj meso često zauzima središnje mjesto. Za velik broj ljudi obrok bez mesa teško je zamisliv, ne samo za blagdane nego i tijekom cijele godine. Ipak, iako nema potrebe da ga u potpunosti izbacite s jelovnika, stručnjaci upozoravaju kako bi u blagdanskom razdoblju, ali i inače, trebalo pripaziti na količinu i vrstu mesa koje konzumiramo.

Meso je vrijedan izvor proteina nužnih za pravilno funkcioniranje organizma, zbog čega je, primjerice, piletina čest izbor čak i kod onih koji paze na liniju. No, liječnici sve češće savjetuju umjerenost, osobito kada je riječ o crvenom mesu i mesnim prerađevinama, koje bi trebalo svesti na rjeđu konzumaciju kako bi se očuvalo zdravlje – čak i u vrijeme blagdanskog uživanja.

Koje meso je najbolji izbor?

Gastroenterolog Vojislav Perišić je tijekom ranijeg gostovanja u programu Prve televizije odgovorio na ovo pitanje.

‘Svakog dana bi trebali pojesti komad mesa za ručak, može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso, evo da vam kažem, kada uđete u američku mesnicu, najviše se jede govedina. A ne teleće, ne juneće. Zašto? Veoma je crveno, to govori o sadržaju željeza, a gdje ima željeza ima i cinka’, rekao je on.

Foto: Shutterstock

‘Kad uzmete komad govedine, često tu imate i bjeličastu masnoću, ona je zdrava, ima vitamin D. Govedina je i jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Od svinje samo but uzimajte, a kad je sušeno, jedite samo crveni dio’, dodao je liječnik.

Koje meso bismo trebali izbjegavati?

Iako je meso često neophodan izvor proteina za naše tijelo, neke vrste mesa bi trebalo izbjegavati zbog količine masnoće. Mogu uzrokovati nakupljanje lošeg (LDL) kolesterola koji može dovesti do začepljenja krvnih žila i bolesti srca.

Postoje četiri vrste mesa koje bismo trebali izbaciti iz prehrane.

Janjetina

Iako mnogi ne mogu zamisliti proslavu bez janjetine, ona također ne spada među zdrave opcije. Sadrži 11 grama zasićenih masti na porciju od 115 grama, a janjeće lopatice i kotleti sadrže 9 grama masti na istu porciju.

Foto: Shutterstock

Janjetina također spada u crveno meso, koje se preporučuje konzumirati maksimalno jednom tjedno, osobito ako imate povišen kolesterol ili povijest kardiovaskularnih bolesti u obitelji. Ako spadate u tu skupinu, bilo bi dobro da ovo meso u potpunosti izbacite iz prehrane.

Svinjska rebra

Foto: Shutterstock

Da, znamo, jako su ukusna i mnogima ih je posebno slatko grickati, ali su toliko masna da se to na njima može vidjeti i golim okom. Porcijom od 115 grama rebarca u organizam ćete unijeti čak 13 grama zasićene masti.

Odrezak

Klasični ribeye sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram transmasti na porciju od 115 grama, dok filet mignon ima 10 grama zasićenih masti na porciju iste gramaže.

Foto: Shutterstock

Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, osobito masnijih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Liječnica Kezia Joy navodi da masni komadi crvenog mesa (poput odreska) mogu potaknuti upale u tijelu, ali i debljanje kad se jedu u većim količinama.

Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati razinu lošeg kolesterola (LDL)i pridonose razvoju srčanih bolesti.

Kobasice

Mesne prerađevine se nalaze na gotovo svakoj listi hrane koja nije dobra za naš organizam. Suhomesnata kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama, ali i nemalih 350 do 500 miligrama natrija.

Foto: Shutterstock

‘Kobasice, slanina, hrenovke i delikatese koji su sušene, dimljene ili soljene često sadrže visoku razinu zasićenih masti, kao i aditiva poput nitrata, koji mogu pridonijeti upali. Prerađeno meso također ima puno kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog tlaka’, ispričala je dr. Joy, a prenosi Klix.ba.