Frontmen najmaštovitijeg hrvatskog benda Pips Chips & Videoclips, 42-godišnji Dub­ravko Ivaniš oduvijek je živio u svojem svijetu čudesa. Ljudi ga obožavaju ili mrze, hvale ili podcjenjuju, idealiziraju ili preziru - u njegovu slučaju, sredina ne postoji. Nekad najveći mrgud domaće glazbene scene, na svojem je posljednjem velikom koncertu u zagrebačkoj Tvornici 6. ožujka, uz odličnu svirku, nakon dugo vremena pokazao i veliki osmijeh. Ponekad mračan, ponekad sjetan, uvijek oprezan, maštovit, kritičan i iznad svega zaljubljen u glazbu. Story: Dvije godine nakon promocije po­s­l­jed­nj­eg albuma ‘Pjesme za gladijatore’ održali ste veliki koncert u Tvornici. Kako je bilo? - Dobar je onaj koncert na kojem publika zaboravi da je publika, a bend surfa na njezinu ener­getskom valu. Ovo je bio baš takav gig, izvrstan, i dugo će ga pamtiti svi nazočni. Story: Sebe ste prozvali astronautom koji ne že­li pripadati ovom svijetu. Koliko taj astronaut ima jak karakter i čvrsto stoji na zemlji? Jeste li snažni ili to svih ovih godina pokušavate biti? - Prije ovo drugo. Stojim na zemlji onoliko čvrsto koliko to dopušta gravitacijska sila. Ast­ronauti su nomadi. Mi smo zapravo kozmičk­i u­ličari. Obila­zimo goloruk narod po blatnjavim d­r­­u­­movima i pjevamo mu o l­j­ubavi. Moraš biti gigant da bi to izdržao, odnosno m­oraš biti ne­n­or­malan da b­i ostao no­r­m­a­lan.

Ripper: Prije sam bio emocionalna ništarija
Story 

To su čvrsti životni temelji “Siguran sam da se čovjek nakon određenih godina bez obitelji i djeteta više ne razvija na pravi način”, istaknuo je glazbenik Story: Unatoč godinama i iskustvu, jeste li i danas nesigurni u sebe? Imate li više samopouzdanja otkako ste postali otac? - Kad imam pjesmu, osjećam se kao Mike Ty­son u najboljim danima. Kad je dugo nemam, fra­gilan sam kao Kalimero. Jednostavno, zar ne? Roditeljstvo, pak, nosi ranjivost, ekstremnu ranjivost koju je teško opisati onima koji nemaju djecu. Prema sebi svatko, ako želi, može biti ne­odgovoran, ali prema svojem djetetu ne možeš, ako nisi teško psihički zakinut. Story: Jeste li sretni? - Mislim da je jedina sreća ne razmi­šljati o sreći. Sreća je raditi, napredovati, učiti. U tom se smislu stvarno trudim biti sretan. Sretan sam točno p­et minuta, kad prepoznam dobru pjesmu, a to se dogodi najviše dva-tri p­uta godišnje. Je li to malo? Ne treba biti nezahvalan! Postoji i d­r­u­­ga vrsta sreće, kad publika na konc­e­r­tu prihvati pjesmu, stvari se pokl­o­pe, tada mi se učini da sve ima smisla.

Ripper: Prije sam bio emocionalna ništarija
Story 

Uvijek je svjestan sebe “Ne smatram se nimalo hrabrom osobom. Štreber sam s maskom razbojnika”, otkrio je Ivaniš Story: Kakvi ste bili kao dijete? - Bio sam dobro, poslušno i pametno dijete, a to uopće nisu neke pozitivne i poželjne osobine. Nisam bio buntovan, u šk­oli sam bio među najboljima dok s­e nisam upisao na pra­vni fakultet k­oji me nije zanimao. Ondje sam napokon uspio biti apsolutno najgori. Glazbu radim od desete godine i od­uvijek sam znao što je moj pravi p­oziv. Na poziv se odazivaš, a na po­s­ao moraš. U jednom trenutku, valjda je to bila katarza unu­tarnjeg nes­k­lada, shvatio sam da ne želim nešto morati, a istodobno da je pravi zločin ne odazvati se. Kad je o fakultetu riječ, uvijek je zgodno u kakvom suludom životopisu napisati ‘pohađao Pravni fakultet u Za­grebu’ jer to je perverzna istina. Story: Kad ste počeli živjeti po svom? - Tek negdje početkom devedesetih. Malo su mi popustile kočnice, a više mi se nije dalo u njima mijenjati ni ulje ni disko­ve. Do tada sam bio pristojan momčić koji je preko volje pokušavao u­dovoljiti drugi­ma, a to ne može dovijeka.

Ripper: Prije sam bio emocionalna ništarija
Story 

Malena je najvažnija “Otkako je Lucija došla na svijet, Yaya i ja imamo malo vremena za sebe jer smo jako vezani za nju”, povjerio je DubravkoCijeli razgovor s Dubravkom Ivanišem pročitajte u magazinu Story

Razgovarala Ivana Čulić Snimio Tomislav Marić

Zahvaljujemo Somec interijerima na ustup­ljenom prostoru za snimanje