Razgovarali smo s Andreom Bučom: 'Priče te odvedu u neočekivanom smjeru'

Dobila potvrdu da ono što radi - radi dobro

fotograf Roko Birimisa / make up Silvija Bradica

'Ukoliko bude pobjeda, bit će to slavlje od tri dana', rekla nam je uzbuđeno Andrea Buča, HRT-ova novinarka i redateljica pred kojom su uzbudljivi dani. Projekt koji joj je toliko drag i prirastao srcu 'Stani v Zagorju', našao se u samom finalu prestižne medijske nagrade Zlatni Studio. Brojni glasovi publike su joj potvrdili da je njezina emisija jedna od najgledanijih u 2020. godini, koja nam je svima bila poprilično izazovna. Upravo takva bila je i za nju. No, unatoč svemu, uspjeh je ovdje, a što je sve rekla kada smo je kontaktirali, pročitajte u nastavku. 

Andrea iza sebe ima impresivnu karijeru, surađivala je na brojnim HRT-ovim projektima i to redom uspješnim kao što su ‘Shpitzza’, ‘život uživo sa stilom’, ‘Nedjeljno popodne’, ‘Rizzi-bizzi’, ‘Hrvatska uživo’, a dobila je i novinarsku nagradu Joško Martinović. Zlatni studio bio bih samo točka na i njezine uspješne karijere. Ako mislite da ova emisija i Andrea zaslužuju pobjedu, klik ovdje i podržite ju glasom. To možete napraviti do 5. veljače 2021. 

fotograf Roko Birimisa / make up Silvija Bradica 

S emisijom Stani v Zagorju u finalu ste medijske nagrade Zlatni studio za Najbolju TV emisiju 2020...jeste li očekivali takav uspjeh? Kako ćete proslaviti ako pobijedite?

Ulazak u finale me istinski razveselio jer veliki su igrači u konkurenciji iza kojih je mašinerija. Naš je serijal mali, ali s ljubavlju rađen što je prepoznala i struka i publika, zato je zadovoljstvo dvostruko. I neizmjerno sam im zahvalna. A ukoliko bude pobjeda, bit će to slavlje od tri dana!

Ljubav ne poznaje jezične barijere

Koliko je zahtjevan rad na projektu kao što je Stani v Zagorju? Koliko je prostora za improvizaciju?

Zahtjevan je i dugotrajan. Sve počinje s istraživanjem pa pregledima lokacija i upoznavanjem protagonista, onda plan snimanja i odlazak na teren. 40 dana terena ljeti, a u Zagorju su ljeta baš vruća. Nakon snimanja ulazimo u postprodukcije, treba sate i sate snimljenog materijala pregledati, strukturirati, napisati i smontirati, na što ode dobrih pola godine života. Prostora za improvizaciju je mnogo jer, htjeli ne htjeli, priče te odvedu u neočekivanom smjeru. To volim i na to sam spremna jer najljepše su one zgode koje se dogode potpuno neplanirano.

fotograf Roko Birimisa / make up Silvija Bradica 

Podijelite s nama neku anegdotu sa snimanja (vjerujemo da ih je bilo mnogo)...Jeste li s nekim od mnoštvo zanimljivih ljudi iz serijala...postali prijatelji?

Barica kuburašica, Božek i dečki iz Gornje Stubice, motoristi iz Oroslavja, Kreš i Zadruga, penzioneri iz Klanjca, Rudica iz Kumrovca, a tek svi moji Bednjanci...Prvi profesionalni susret sa Zagorjem dogodio se prije nekoliko godina, upravo u Bednji. Snimala sam reportažu "Kako naučit bednjanski u tri koraka", nismo se razumjeli ali smo se zavoljeli. Eto dokaza da ljubav ne poznaje jezične barijere! 

Koje mjesto u Zagorju vam se najviše podvuklo pod kožu? Po vama, top tri mjesta koje svatko treba posjetiti u Zagorju?

Sva mjesta su povezana uz ljude i atmosfere, meni je bilo divno u Stubici, Klanjcu i Bednji, pa čak i u Lepoglavskom zatvoru jer sam imala sjajne domaćine. Svakako treba posjetiti stare Tuheljske bazene koji se nalaze na samim izvorima i odličan su izbor za ljetne vrućine, Trakošćan je naš najljepši dvorac a Vuglec je jedan od ljepših zagorskih brega.

fotograf Roko Birimisa / make up Silvija Bradica 

Nakon Like i Zagorja...što možemo sljedeće očekivati od vas?

U pripremi je treći serijal Stani na otoku. Morska avantura na dalekim pučinskim otocima. Neizmjerno se veselim jer konačno ću snimati na domaćem terenu. Bit će to prava televizijska poslastica.

Andrea Buča - Stani v Zagorju  hrt