Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

HRT-ova novinarka: 'Kad si singl roditelj, onda si i pustolov'

Autor Danijela Goreta
Autor Danijela Goreta

Autorica i redateljica novog HTV-ova dokumentarnog serijala ‘Stani v Zagorju’ Andrea Buča otkriva zašto se odlučila baš za tu hrvatsku regiju, kako je prošlo snimanje, koga iz serijala nikada neće zaboraviti te kako podnosi razdvojenost od sinova tijekom snimanja

Izvor: Sanjin Kaštelan

Novi HTV-ov putopisni serijal autorice i redateljice Andree Buče otkriva sve čari Hrvatskoga zagorja. Nakon što je gledateljima približila Liku, sa snimateljskom ekipom provela je 40 dana u Zagorju kako bi dočarala sve običaje i bogatu povijest toga kraja. Osim predivnog krajolika i znamenitosti, najbolje ga predstavljaju živopisni likovi koji su stali pred objektiv kako bi svojim pričama iz prve ruke opisali život na zagorski način. Što sve možemo vidjeti u serijalu ‘Stani v Zagorju’, što ju je najviše oduševilo, što je novo naučila te mnoge druge zanimljivosti otkrila nam je Andrea u intervjuu.

Story: Nakon što su serijal ‘Stani u Lici’ gledatelji sjajno prihvatili, nove nastavke donosite iz Zagorja. Kako ste se odlučili za taj dio Hrvatske?

Moj prvi susret sa Zagorjem bio je prije koju godinu u Bednji, kada sam snimala reportažu ‘Kako naučiti bednjanski u tri koraka’. Ništa se nismo razumjeli, ali smo se nasmijali do suza. Ta bednjanska zgoda i nekoliko već dragih prijatelja potaknuli su me da krenem u zagorsku avanturu.

Story: Što biste istaknuli kao dragulje toga kraja?

Definitivno Trakošćan, kao i Muzej krapinskih neandertalaca, Titovu vilu te svu ostavštinu bivšeg režima koja propada u Kumrovcu, najpoznatijem selu na svijetu. Zagorje je bajkovito i zeleno, ali prije svega je regija zanimljive prošlosti i još zanimljivijih ljudi. Matija Gubec, Josip Broz, Antun Augustinčić, Oton Iveković, Julijana Drašković, Štefanija Bernas Belošević, a tu su i najbolji motokrosisti te oktanski sportaši, najbolji svirač usne harmonike Krešo Oremuš, poznati punk bend Zadruga... Sve su to dragulji.

Story: Planirate li serijalom obići cijelu Hrvatsku?

Vremena su takva da sam planove stavila na čekanje, fokusiram se na disciplinu i izolaciju, što preporučujem svima.

Andrea Buča Izvor: Sanjin Kaštelan

Story: Zabavno je gledati vaše putovanje putem malih ekrana, ali kako je vama bilo provesti toliko vremena u Zagorju?

Snimali smo ljeti, a zagorska su ljeta vruća i vlažna, nema daška vjetra. Bilo je izazovno, ali i zabavno. Mnogo smo radili i vrijeme je proletjelo.

Story: Što biste istaknuli kao najzabavniji trenutak tijekom tih 40 dana snimanja? Je li vam se neko mjesto posebno svidjelo ili ste se susreli s nekom osobom koja će vam dulje vrijeme ostati u sjećanju?

Barica kuburašica iz Kostela moj je omiljeni lik i pamtit ću je dok sam živa. Takvu strast nisam nikad doživjela i uz nju sam zavoljela pucati iz pištole!

Story: Što vam je najzanimljivije što ste naučili o tom kraju?

Bila je 1751., svibanjsko poslijepodne, ljudi su radili na poljima, u Bratislavi je zasjedao parlament i odjednom je neka vatrena kugla proletjela nebom. U Hrašćinu je pao meteorit i tu malu općinu učinilo poznatom u svijetu. Marija Terezija poslala je ljude s dvora da istraže kakvo je to izvanzemaljsko tijelo osvijetlilo Europu. Na hrašćinskome meteoritu prvi je put korištena metoda ankete u znanstvene svrhe. Zbog tog su se meteorita počeli razlikovati zemaljski od izvanzemaljskih metala.

Story: Postoji li koja anegdota koju biste mogli podijeliti s nama, a nije dospjela u emisiju?

Sve su anegdote sa snimanja u serijalu, kamere su upaljene tijekom svake akcije i interakcije s ljudima. Bilo je zabavno kad smo krenuli na zagorsku svadbu u Krapinu, bila je subota, sredina kolovoza, a nadomak Krapini kilometri automobila. Naime, nismo računali na blizinu graničnog prijelaza Macelj pa je bilo očito da ćemo zakasniti. No proradio nam je snalažljivi gen - trčali smo autocestom, probijali se između automobila i molili policajca da nas prati zaustavnim trakom. Stigli smo u zadnji čas. Hvala mu!

Andrea Buča Izvor: Sanjin Kaštelan

Story: Iza vas je impresivna karijera. Radili ste u Zabavnom i Informativnom programu, vodili terenske i studijske emisije... Biste li rekli da vam dokumentarno-putopisni serijal najbolje odgovara?

Definitivno. Ne bih u trideset i trećoj godini upisala režiju dokumentarnog filma da nije tako. Zadovoljstvo je izražavati se filmskim jezikom.

Story: Jeste li i ovaj put tijekom snimanja bili udaljeni od sinova? Kako podnosite tu razdvojenost?

Jesam. Teško.

Story: Prije dvije godine preselili ste se iz rodnog Zadra u Zagreb. Jeste li sada i službeno u metropoli pustili korijenje? Smatrate li Zagreb svojim domom?

Veći dio života provela sam u Zagrebu. Dvaput sam odlazila i vraćala se, što definitivno potvrđuje da se tu najbolje osjećam.

Story: Kako provodite slobodno vrijeme? Koji su vam hobiji? Jeste li i iza kamera pustolov?

Kad odlučiš biti singl roditelj dvojici dječaka, onda si definitivno pustolov. Slobodno vrijeme za mene je luksuz, ali kada ga imam, rado putujem. Volim planinu, daleke horizonte, druženja s prijateljima, koncerte, gužve i plesne podije.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije