LILI U REDU ZA KRUNU: Kći Meghan i Harryja ipak na kraljevskom popisu

Drugo dijete 'odbjeglog' kraljevskog para uvršetno u službeni kraljevski red za krunu

Profimedia

Lilibet Lili Diana Mountbatten Windsor, kći vojvotkinje od Sussexa Meghan Markle i princa Harryjarođena prije mjesec i pol dana, službeno je dodana u kraljevsku liniju nasljeđivanja prijestolja. Potvrđeno je to na službenoj web stranici Royal.uk koja je ažurirana u ponedjeljak kako bi se malenu djevojčicu dodalo kao osmu u redu za britansko prijestolje, točno mjesto iza njezina starijeg brata, dvogodišnjeg Archieja.

Profimedia 

Mjesto poviše Archieja zauzima njihov otac, princ Harry, koji je trenutno šesti u redu za prijestolje kraljice Elizabete. Majka Meghan nije na popisu, jer nije iz kraljevske loze, baš kao ni Kate Middleton, Mike Tindall i Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka. Zakonska osnova za liniju nasljeđivanja datira još od 17. stoljeća i vladavine Williama III, a posljednji je put izmijenjen i dopunjen 2013. godine kako bi se ukinuo sustav muške prapostojbine koji je automatski muške nasljednike postavljao iznad njihovih sestara.

Profimedia 

Istodobno, amandmani su također uklonili povijesno pravilo da kraljevski kralj ne može zadržati svoj položaj na popisu ako se vjenča s rimokatolikom. Izmjene su stupile na snagu u ožujku 2015. , ali odnose se samo na kraljevsku djecu rođenu nakon 28. listopada 2011. Unatoč tome, Lilibetina pozicija u redu za krunu može se promijeniti ako netko od Williamove i Kateine djece u budućnosti postane roditelj. Charles je, podsjetimo, prvi u redu za prijestolje i drži rekord najdužeg nasljednika u britanskoj povijesti, budući da je kraljica Elizabeta okrunjena 1952. godine.