BESRAMNO JOJ ISKOPIRALA HALJINU: Kristina Burja sprema tužbu Stelli McCartney, otkrila nam je sve detalje skandala

Haljina svjetski poznate dizajnerice Stelle McCartney dobila je zabranu uvoza u Europsku uniju, zato što je plagijat. Ukrala je ideju hrvatske dizajnerice Kristine Burje, a ona nam je otkrila hoće li pravnim putem zatražiti pravdu.

Instagram

Krađe ideja u modnom svijetu nisu rijetkost pa je tako nedavno u medije stigla vijest kako je našu poznatu dizajnericu Kristinu Burju iskopirala Stella McCartney.

S obzirom na to da je plagijat, haljina svjetski poznate dizajnerice McCartney dobila je zabranu uvoza u Europsku uniju.

No, kako je sve krenulo... Predivnu lepršavu haljinu 'Georgete' prošle je godine predstavila domaća dizajnerica Kristina Burja poznata i kao KRIE Design. Godinu dana kasnije kopirala ju je spomenuta Stella McCartney, koja je cijenu haljine podigla čak četiri puta. Britanska dizajnerica je iskopiranu haljinu nazvala 'Cassandra Maxi', u potpuno istom izdanju i boji.

Instagram  Krie Design i Stella McCartney

'Moji suradnici primijetili su da je Stella McCartney objavila novu haljinu u svojoj ponudi, koja je iste boje i kroja kao i moja Krie Design haljina, lansirana godinu dana ranije. Montirali smo video kako bi pokazali zapanjujuću sličnost i pitali publiku za mišljenje je li to uredu', rekla nam je Kristina Burja.

Budući da je u medijima već ranije bilo govora o ovoj situaciji, Kristina nam je objasnila kako je Carinska uprava saznala za ovaj slučaj.

'Novinarka Jutarnjeg lista napravila je priču o plagiranju haljine. Na taj tekst je reagirala Carinska uprava koja je potvrdila da postoje uvjeti za pokretanje postupka zaštite intelektualnog vlasništva', govori dizajnerica te dodaje:

'Ovo je priča koja nas uči da ne treba šutjeti, treba se boriti za sebe jer nitko drugi neće'.

Profimedia 

Britanska dizajnerica čije kreacije nose Kate Middleton, Meghan Markle i ostale celebrity dame, sada je, sudeći po priči, u velikom problemu.

'Olakotna je situacija da je zakon rekao svoje, a mi ćemo se boriti da do kraja ishodimo ovu situaciju u korist našeg malog, ali zapravo velikog brenda', kaže nam ponosno Kristina.

S obzirom na to da je britanska dizajnerica Stella McCartney planetarno popularna te je omiljena među celebrity elitom, možemo zaključiti kako joj ova situacija ne ide u prilog.

Posljedice mogu biti 'kobne' za Stellu, a Kristina Burja nam je rekla kako se nada da će ova priča poslati poruku mladim i neafirmiranim kreativcima da se bore za sebe i svoje intelektualno vlasništvo.

Instagram 

'Zajedno ćemo imati prilike svjedočiti ima li šanse netko 'mali' protiv nekog 'velikog' i koliko su vlasnici brendova poput Stelle u mogućnosti kontrolirati rad svojih dizajnera te istinski utjecati da se ovakve stvari ne događaju', rekla nam je pa utješno zaključila:

'Voljeli bi poslati poruku u ime svih mladih i neafirmiranih kreativaca, kojima se ovo često događa, a nemaju odvažnosti i potporu boriti se za svoja prava kao što smo mi to imali'.