OVO NIJE NJENA GODINA: Princeza Charlene vodi vlastitu bitku, a sad ju je dodatno rastužio još jedan gubitak

Preminuo je dobitnik Nobelove nagrade i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, a mnogi su se na društvenim mrežama oprostili od velikana našeg doba.

Profimedia

Jučer je svijet potresla vijest o smrti 90-godišnjeg nadbiskupa Desmonda Tutua, dobitnika Nobelove nagrade za mir i uglednog veterana borbe protiv apartheida u Južnoj Africi. Preminuo je od posljedica zloćudne bolesti, raka prostate, koji mu je dijagnosticiran potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća. 

'Smrt nadbiskupa Desmonda Tutua još je jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku', izjavio je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

Profimedia 

Desmond je javno govorio o širokom spektru tema - od prava homoseksualaca, klimatskih promjena, asistirane smrti do izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Putujući tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, postao je lice nenasilnog pokreta protiv apartheida u inozemstvu, dok su mnogi čelnici pobunjeničkog Afričkog nacionalnog kongresa (kao što je bio Nelson Mandela), bili iza rešetaka.

Mnoga su se poznata lica oprostila od velikana našeg doba, a među njima i monegaška princeza Charlene. 'Moj dragi prijatelju, nedostajat ćeš nam. Znam da si sada uz bok našeg Oca. Uvijek ću pamtiti uspomene na nas, a tvoj će osmijeh ostati u mom srcu zauvijek. Počivao u miru', napisala je najtužnija princeza na svom Instagramu.

Profimedia 

Njih su se dvoje prvi put susreli 2011. godine kada su princ Albert i Charlene otputovali u Južnu Afriku povodom njihovog medenog mjeseca. Nakon dugog druženja, princeza je postala zaštitno lice i ambasadorica Tutuove zaklade 'Giving Trust' za borbu protiv AIDS-a u Africi.

A s njime su se susreli i Meghan i Harry kada su 2019. godine otputovali u Južnu Afriku sa sinom Archiejem. 'Nadbiskup Tutu bit će upamćen po svom optimizmu, moralnoj čistoći i radosnom duhu. Bio je ikona rasne pravde i voljen diljem svijeta. Prošle su samo dvije godine otkako je držao našeg sina Archieja dok smo bili u Južnoj Africi. Ostao je prijatelj i svima će jako nedostajati', objavio je par na svojim službenim stranicama.

Profimedia 

Od Desmonda se oprostio i bivši američki predsjednik, Barack Obama. 'Nadbiskup Desmond Tutu bio je mentor, prijatelj i moralni kompas meni i mnogim drugima. Univerzalnog duha, borio se za oslobođenje i pravdu u svojoj zemlji, a brinula ga je nepravda svuda u svijetu'.

I kraljica Elizabeta II. izrekla je svoju poruku pokojnom Desmondu rekavši da je cijela kraljevska obitelj u velikoj tuzi, a njega je prozvala šampionom borbe za ljudska prava čiji će odlazak ostaviti prazninu diljem Commonwealtha.

'U ime cijele obitelji Biden izražavam najdublju sućut udovici Leahi, njihovo troje djece, unucima i praunucima, a kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država iskreno suosjećam s narodom Južnoafričke Republike zbog gubitka jedne od najvažnijih ličnosti u suvremenoj političkoj povijesti te države', napisao je u svojoj izjavi američki predsjednik Joe Biden.