ONOGA DANA I VRIJEME JE STALO: Naglu smrt omiljene pjevačice Novih fosila i danas mnogi oplakuju

Đurđica Barlović vrhunac svoje karijere doživjela je kao pjevačica Novih fosila. Preminula je na ljetovanju 1992. kada je imala 42 godine.

Screenshot YouTube

Pjevačica ĐurđicaBarlović vrhunac svoje karijere doživjela je kao pjevačica grupe 'Novi fosili'. Đurđica se rodila u Splitu 23. travnja 1950. godine, a svoj prvi nastup imala je s 13 godina na natjecanju 'Djeca pjevaju'.

Sredinom 60-ih godina pohađala je građevinsku školu, ali je sve više vremena počela posvećivati glazbi. U tome joj je pomogao skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović koji joj je sugerirao da nauči svirati klavir i gitaru. Nakon završetka škole započela je karijeru kao solistica popularnog VIS Batali iz Splita.

Screenshot YouTube 

Nakon solidne karijere u Splitu, odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme nastupa kao solistica, a sredinom 70-ih postaje pjevačica Novih fosila. Grupa prvi uspjeh bilježe pjesmom 'Diridonda' na Splitskom festivalu 1976. godine, a njihov prvi album 1978. godine 'Da te ne volim' doživio je ogroman uspjeh.

Grupa postaje jedan od najpopularnijih sastava u Jugoslaviji, izdaju 15-ak singlova i šest albuma, idu na turneje po Sovjetskom savezu, SAD-u, Kanadi i Europi.

Đurđica 1983. godine odlazi iz Novih fosila želeći se posvetiti obiteljskom životu i dvojici sinova, a na njeno mjesto dolazi Sanja Doležal. Već sljedeće godine izdaje prvi samostalni album, a nakon njega još tri. Nažalost, njezinu veliku karijeru prekinula je nagla smrt.

Screenshot YouTube 

Na ljetovanju na Pagu, 26. kolovoza 1992. godine, imala je srčani udar. Preminula je od posljedica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije u 18 sati, na Internom odjelu bolnice u Zadru. Imala je 42 godine.

'Njoj je obitelj bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet, s druge strane, ona je isto tako bila vrhunska pjevačica, i to kakva. Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije pukao glas.

Bila je čvrstog i stabilnog zdravlja. Zato me i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, vjerovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vijest', rekao je svojedobno Rajko Dumić.