U 88. godina života preminuo je Petar Tutavac, tvorac popularnih keksiju 'Domaćica' te jedan od autora recepture 'Plazma' keksa.
Tutavac se rodio 1934. u Podgradini kraj Opuzena. Kada je imao 13 godina završio je pletarski zanat u Opuzenu te je postao KV radnik pletar. Nekoliko godina je pleo korpe u kojima se tada nosio kruh, ali se 1949. preko sindikata javio na tečaj za keksara koji je raspisao 'Kraš'. U Zagrebu je izučio keksarski zanat i postao prvi školovani keksar u Jugoslaviji. Nakon završetka tečaja otišao je u vojsku, a nakon povratka iz vojske zaposlio se u 'Krašu'.
'Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega' rekao je Tutavac u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prošle godine u ožujku. Dodao je kako je u pohađao Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.
Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća osmislio je Domaćicu koja je bila njegov diplomski rad i prvijenac u konditorskoj industriji. Pošto nije mogao riješiti svoje stambeno pitanje, krajem 1958. preselio se u Čapljinu te počeo raditi u tvornici 'Lasta, koja je u to vrijeme proizvodila kruh, oblatne i medene pogače. Tamo je osmislio štrudle od smokava. Nakon toga otišao je u Leskovac u tvornicu 'Toma Kostić', gdje je napravio prve grisine u Jugoslaviji.
Vrhunac karijere imao je u Požarevcu gdje je osnovao tvornicu keksa 'Bambi', čiji je zaštitni znak lik iz Disneyjeva crtića.
'Radeći na proizvodnji dječjeg keksa sa sojinim brašnom za školske kuhinje, razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti.
Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa 'Plasmon' došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala 'Plazma', na kojoj su odrastale generacije', kazao je Tutavac lani za Slobodnu Dalmaciju.