POSLJEDNJA ŽRTVA RUSKE CRUELLE: Sa samo 15 godina je klizački stroj, no metode treniranja su brutalne

Petnaestodišnja Kamila Valijeva prva je klizačica koja je izvela potpuni četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji, a pod povećalo javnosti došla je nakon optužbi za doping.

Profimedia

Ruska klizačka senzacija, 15-godišnja Kamila Valijeva, prva je klizačica koja je izvela potpuni četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji, a pod povećalo javnosti u Pekingu došla je nakon što je proteklih dana optužena za doping.

Naime, bila je pozitivna na nedopuštena sredstva na ruskom nacionalnom prvenstvu koje je održano krajem prosinca prošle godine. U utorak je u suzama napustila led, a usprkos svemu zasad joj je dozvoljen nastavak natjecanja.

New York Times objavio je, pozivajući se na analizu laboratorija iz Stockholma, da su Valijevoj otkrivena tri različita srčana lijeka. Riječ je o mješavini supstanci od kojih su dvije dozvoljene, a jedna nije. Taj lijek povećava izdržljivost, smanjuje umor i poboljšava učinkovitost.

Profimedia 

Valijeva se brani da je zabunom uzela djedov lijek za srce, a njen djed je sam potvrdio da koristi taj lijek. Također, New York Times je istražio je li moguće nakon pogrešnog uzimanja lijeka dobiti takve pozitivne doping rezultate, a stručnjak im je objasnio kako je to moguće samo ako je prije testiranja uzela malu količinu lijeka ili ako ga koristi duže vremena.

Kamila se rodila 26. travnja 2006. u ruskom Kazanu. Umjetničkim klizanjem počela se baviti 2009. Uz to je trenirala gimnastiku i balet, ali se na nagovor majke nakon navršene pete godine počela baviti isključivo umjetničkim klizanjem.

Kada je imala šest godina preselila se u Moskvu, a od 2018. trenerica joj je 'zloglasna' Eteri Tutberidze. Značajnije pobjede počela je ostvarivati u sezoni 2018./2019. te slavila na ruskom prvenstvu za juniore.

Već sljedeće sezone, u kolovozu 2019. nastupila je na juniorskom natjecanju u Francuskoj i osvojila zlatnu medalju. Tada je i prvi put izvela četverostruki skok te postala druga klizačica kojoj je to uspjelo. Mjesec dana kasnije, na juniorskom prvenstvu u Rusiji osvojila je prvo mjesto, a na kraju godina na natjecanju u talijanskom Torinu ponovno je osvojila prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji.

Profimedia 

Kao 13-godišnjakinja bila je premlada da se 2020. natječe sa seniorima na ruskom prvenstvu pa se umjesto toga ponovno natjecala s juniorima i još jednom nadmoćno slavila. Na svjetskom prvenstvu juniora ponovno je slavila te postavila novi osobni rekord.

Na natjecanju u drugoj fazi ruskog kupa napravila je nekoliko pogrešaka i završila druga, a na petoj fazi je slavila. Na prvom nastupu na Ruskom prvenstvu završila je druga, na novom televizijskom prvenstvu svojoj momčadi je donijela zlato dok je na finalu ruskog kupa ponovno osvojila zlato.

Međunarodni debi imala je 2021. u Finskoj te postavila novi svjetski rekord, a novi svjetski rekord ponovno je postavila iste godine u Kanadi, a potom i na natjecanju u Sočiju. Njen zbroj bodova bio je veći od onog muškog pobjednika natjecanja, usprkos tome što muškarci dobivaju 20 posto bodova više. Ponovno je osvojila zlato na natjecanju na ruskom prvenstvu, a na europskom prvenstvu u Tallinnu u siječnju 2022. još jednom je nadmoćno slavila te je ubrzo imenovana u ruski olimpijski tim.

U galeriji pogledajte više fotografija klizačice.

Profimedia Kamila Valijeva optužena je za doping