OKRUTAN NAČIN NA KOJI JE CHARLES SAZNAO DA MU MAJKA UMIRE: 'Primio je poziv, a onda je zavladala tišina...'

Evo kako je kralj Charles saznao da kraljice Elizabeta umire.

Profimedia

Vijest da je kraljica Elizabeta u kritičnom stanju prošlog je četvrtka obišla svijet u roku nekoliko minuta. Njezini liječnici postali su zabrinuti za zdravlje 96-godišnjakinje, priopćila je Buckinghamska palača, nakon čega je vijest eksplodirala, a nekoliko sati kasnije saznalo se da je najdugovječnija britanska monarhinja mirno preminula u dvorcu Balmoral gdje je u tom trenu obitavala.

Ono što je neobično, a i prilično okrutno, je činjenica da je njen sin Charles da mu je majka na samrti saznao kad i svi ostali. Telefonski poziv stigao je u 12:30, otprilike u isto vrijeme kad je vijest o tome da je Elizabetino zdravlje u kritičnom stanju, a onda je zavladala tišina.

Kako je opisao kraljevski dopisnik za Newsweek, Jack Royston, Camilla se taman spremala dati intervju, a onda su ona i novinarka čule korake na hodniku. Već nekoliko minuta kasnije ona i Charles su biti u helikopteru i pohitali prema Balmoralu.

‘Charles je preuzeo poziv, a onda je sve utihnulo. Rečeno je svima da budu tiho. Sljedeće što se dogodilo je bilo da su se Charles i Camilla ukrcali u helikopter. To se dogodilo oko 12:30, otprilike u vrijeme kad je svima rečeno. Nisu pričekali i dali Charlesu sat ili dva da se snađe’, rekao je Royston.

Profimedia 

Podsjećamo, nakon što su saznali da je kraljici loše, svi su prinčevi požurili k majci i baki, ali samo su se Charles i princeza Anne uspjeli oprostiti od nje budući da su u to vrijeme bili u Škotskoj.

Anne je kasnije otkrila da je s majkom provela njenih posljednjih 24 sata, a također je ona bila ta koja je otpratila njen lijes na posljednjem putovanju od Balmorala do Londona.

Imala sam sreću podijeliti s mojom najdražom majkom posljednjih 24 sata njenog života. Bila je čast i privilegija pratiti je na njenom posljednjem putovanju. Svjedočiti ljubavi i poštovanju koje su joj mnogi pokazali na tom putovanju učinilo me u isto vrijeme poniznom i inspiriranom. Svi smo podijelili jedinstvene uspomene. Zahvaljujem svima koji su podijelili naš osjećaj gubitka. Morali smo se podsjetiti koliko smo njenu prisutnost i utjecaj na naš nacionalni identitet uzimali zdravo za gotovo’, navela je Anne u dirljivoj službenoj izjavi.

Profimedia 

‘Također sam zahvalna za podršku i razumijevanje koje ste pružili mom dragom bratu Charlesu kad je prihvatio odgovornosti monarha. Za moju majku, kraljicu, hvala vam’, zaključila je princeza.

Kraljica je svoje posljednje dane provela u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a kraljevski stručnjaci tvrde da je znala da joj se bliži kraj.

‘Znala je da je da se neće vratiti. Mislim da je željela biti u Balmoralu i željela preminuti upravo tamo’, rekla je stručnjakinja Katie Nicholl za BBC.

Istaknula je da je vladarici vjerojatno bilo drže svoje posljednje dane provesti u Balmoralu radije nego u dvorcu Windsor ili Buckinghamskoj palači.

Profimedia 

‘Ta odluka puno govori o tome da joj je tamo bilo najugodnije jer je tamo bila sretna i otamo ima puno lijepih uspomena. Isto tako bila je svjesna da s njenim zdravstvenim problemima neće biti lako putovati, no ipak je inzistirala na tome’, rekla je Nicholl.

Dodala je i da vjeruje da je kraljica vjerojatno htjela ‘krunu ostaviti ispred vrata’ i jednostavno biti samo ‘majka, baka i prabaka’.

Balmoral je bio jedino mjesto gdje je mogla zaboraviti na krunu i imati drugačiju ulogu, onu majke, bake i prabake. Dio nje je znao da se neće vratiti. Mislim da je željela biti u Balmoralu i tamo preminuti. A činjenica da je mirno preminula je zapravo blagoslov u svemu tome’, zaključila je stručnjakinja.

Inače, kraljica i princ Philip u Balmoralu su proveli neke od najljepših zajedničkih trenutaka s obitelji, a on ju je upravo tamo i zaprosio.

Profimedia 

‘Balmoral je uvijek bio mjesto odmora i refleksije. Tamo je odlazila još otkako je bila beba. Tamo ju je princ Philip zaprosio, a tamo su proveli i medeni mjesec. To mjesto pršti sretnim uspomenama’, komentirala je za magazine People kraljičina biografkinja Sally Bedell Smith.

Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine pogledajte u galeriji:

Profimedia, BBC Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine