PRVA FOTOGRAFIJA POSLJEDNJEG POČIVALIŠTA KRALJICE: Na ploči su tri imena i jedan vrlo važan detalj

Britanski The Daily Mail sada je objavio ekskluzivnu fotografiju mjesta na kojem će kraljica vječno počivati.

Profimedia

Kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a svijet otad ne prestaje secirati njen život, ali i onaj njene obitelji.

Britanski monarh s najdužim stažom koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti - sve je to kraljica koja je preminula u 96. godini života, godinu dana nakon voljenog supruga, princa Philipa.

Prema preliminarnim statistikama, u Ujedinjenom Kraljevstvu više od 26 milijuna ljudi gledalo je prijenos kraljičinog sprovoda u Westminsterskoj opatiji i time je postao jedan od najgledanijih trenutaka britanske televizije.

Profimedia 

Ipak, zanimljiva je informacija da je sprovod princeze Diane iz 1997. godine dobio veću televizijsku gledanost i u SAD-u i UK-u, u usporedbi sa sprovodom kraljice Elizabete. Naravno, teško je pa gotovo i nemoguće uspoređivati ta dva događaja s obzirom na vremensku razliku, tehnologiju i navike građana koje su se u tom razdoblju bitno promijenile.

Britanski The Daily Mail sada je objavio ekskluzivnu fotografiju mjesta na kojem će kraljica vječno počivati.

Fotografije možete pogledatiovdje.

Profimedia 

Ona se pojavila nakon što je vjernicima dozvoljeno da uđu u Memorijalnu kapelu Georgea VI. u Windsoru. Na crnoj, mramornoj ploči zlatnim su slovima napisana imena njenih roditelja, kralj Georgea VI. i Elizabete, kraljice majke, ali i Elizabetinog supruga, princa Philipa.

Posljednja fotografija iz grobnice u Windsoru objavljena je prije dva desetljeća, 2002. godine, kada su na mramornoj ploči zlatnim slovima ispisana imena kralja Georgea VI. i kraljice majke, uz datume njihovih rođenja i smrti.

A na ploči je redom ispisano: George VI: 1895-1952, Elizabeta: 1900-2002, Elizabeta II.: 1926-2022, Philip: 1921-2021.

Između dva para nalazi se metalna zvijezda koja predstavlja orden najstarijeg i najplemenitijeg viteškog reda u zemlji, a svi navedeni su bili njegovi članovi, dok kapelica svetog Jurja predstavlja njihov duhovni dom.

Više fotografija kraljice i voljenog supruga pogledajte u galeriji.

Profimedia Kraljica Elizabeta i princ Philip bili su u braku 73 godine