NAKON TEŠKE BOLESTI: Preminula glumica koja je upamćena po skandalu na dodjeli Oscara, bojkotirali su je 50 godina

Sacheen Littlefeather preminula je u 75. godini života.

Profimedia

Prošlo je gotovo 50 godina otkako je glumica Sacheen Littlefeather stala na pozornicu dodjele Oscara u ime kolege Marlona Branda kako bi govorila o prikazu Indijanaca u holivudskim filmovima, a u kolovozu joj se Američka filmska akademija spričala za zlostavljanje koje je pretrpjela.

Naime, kad je Brando osvojio nagradu za najboljeg glumca u filmu Kum 1973., Littlefeather je stala na pozornicu noseći haljinu od jelenje kože i mokasine te tako postala prva Indijanka kojoj je to pošlo za rukom na dodjeli Oscara.

Profimedia 

Tada je rekla kako Brando nažalost ne može primiti kipić Oscara, a razlozi za to su tretmani američkih Indijanaca. Dio publike ju je izviždao, a godinama nakon toga rekla je kako je bila ismijavana, diskriminirana i osobno napadnuta zbog svog kratkog pojavljivanja na dodjeli Oscara.

Američka filmska akademija objavila je pismo koje je Littlefeather poslao David Rubin, predsjednik Akademije, o kultnom trenutku dodjele Oscara. Rubin je njezin govor nazvao 'snažnom izjavom koja nas nastavlja podsjećati na nužnost poštovanja i važnost ljudskog dostojanstva.'

Marlon Brando's Best Actor Oscar win for "The Godfather" | Sacheen Littlefeather  YouTube

'Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog ove izjave bilo je neopravdano', napisao je Rubin. 'Emocionalni teret koji ste proživjeli i cijena vaše vlastite karijere u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog toga se iskreno ispričavamo i iskreno divimo'.

Littlefeather je za Hollywood Reporter rekla da je 'bila zapanjena' kada joj se Akademija obratila u vezi iskupljenja.

'Nikada nisam mislila da ću doživjeti dan kada ću ovo čuti, doživjeti', kad sam bila na pozornici 1973., stajala sam tamo sama', izjavila je.

Profimedia 

Dodala je i kako je iznimno ohrabrujuće vidjeti koliko se toga promijenilo od tada. Iako je ona dočekala ispriku isto nije doživio Brando koji je preminuo 1. srpnja 2004. u 81. godini života.

Njegovu bogatu filmsku karijeru osim po ulozi u Kumu pamtit ćemo po brojnim ulogama, a samo neke od njih su u klasicima 'Tramvaj zvan čežnja', 'Apokalipsa' i 'Posljednji tango u Parizu'.

Glumica Sacheen Littlefeather preminula je u dobi od 74 godina nakon raka dojke, objavila je Akademija.