'NEKAD SAM IMALA OSJEĆAJ DA SAM MAJKA SVOJOJ MAJCI': Jadranka Kosor o obitelji, sinu te njihovoj tradiciji

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor sinoć je bila jedna od gošća u popularnom talk-showu - 'Ženska priča'.

Robert Gašpert

Sinoć je u prepunom klubu hrvatskih glazbenika Sax! održano još jedno izdanje popularnog talk- showa 'Ženska priča', u kojem je voditeljica, komičarka i spisateljica Marijana Perinić ugostila poznata imena hrvatskog javnog života: bivšu novinarku, spisateljicu i prvu hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, glumicu i maratonku Eciju Ojdanić te pjevačicu, spisateljicu i motivatoricu Anđu Marić.

Kako se radi o jedinom interaktivnom talk-showu u Hrvatskoj, uživo ispred publike, ni ovog mjeseca nije nedostajalo zanimljivih pitanja na koja su gošće, i to bez imalo zadrške, spremno odgovarale, otkrivši do sada javnosti nepoznata poglavlja iz privatnog života.

marina ribar 

Tema večeri je bila 'Snaga u ženama' pa su brojni gosti u publici imali priliku poslušati različite perspektive ženske snage, od mentalnih i fizičkih priprema kroz koje za svaki maraton prolazi Ecija Ojdanić do dugogodišnjeg uspješnog nošenja Anđe Marić s multiplom sklerozom pa do 'plivanja' u pretežito muškom političkom svijetu Jadranke Kosor.

Bivša premijerka je, u svom poznatom pripovjedačkom stilu, zasmijavala publiku brojnim anegdotama iz političkog života; onom o susretu s Barackom Obamom i aferi 'crvena torba' te upoznavanju i razgovorima s Borutom Pahurom, a otkrila je i rituale iz svoje svakodnevice kao tadašnje premijerke.

Dotakla se i svoje majke koja je preminula u srpnju ove godine te otkrila neke zanimljivosti obiteljskog života o kojima inače ne govori.

'Moja majka nije voljela kuhati, ni prati suđe, ni raditi nikakve kućanske poslove, bila je u tom smislu sušta suprotnost meni. Baka me je sve naučila i uvijek je govorila: 'Evo, nju ništa nisam uspjela naučiti, a tebe sve'. A onda bi moja majka s kauča dobacila: 'Zato što se ona da formirati, a ja se nisam dala formirati', otkrila je bivša premijerka pa dodala: 'Nekada sam imala osjećaj da sam majka svojoj majci'.

Robert Gašpert 

Bez obzira na njezinu impozantnu političku karijeru u kojoj je obnašala dužnosti premijerke i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, neke je obiteljske tradicije uvijek poštovala

'Uvijek sam vikendom nastojala otići na plac, nabaviti sve što je bilo potrebno i kada god je bilo moguće - nastojala sam tada biti kod kuće. Postoji jedna tradicija otkad je moj sin počeo jesti normalnu hranu, a to je da sam pripremala gibanicu. Uvijek subotom, to je bilo tradicionalno, ali kultno okupljanje oko te gibanice i to je za mene bio simbol doma i obitelji. Gdje god sam bila po svijetu, uvijek sam tempirala da se vratim kako bih subotom radila gibanicu', otkrila je Kosor.

Robert Gašpert 

Inače, nedavno je za magazin Story progovorila o gubitku majke i tome kako liječi svoju bol. 

'Teško je. Živim dan po dan. Odlučila sam da je tako najpametnije. Često mislim o njoj, često razgovaram o njoj s ljudima koji su je poznavali. Imam prijatelje u Lipiku s kojima se čujem, to su prijatelji koji su jako voljeli moju mamu. Mamina bolest i smrt vratili su me nekim ljudima i prijateljima iz mladosti koji su i nju poznavali. Moja je majka bila puna života, voljela je život, radost, voljela je izlaziti, dotjerivati se, biti lijepa. Toga se sjećam s radošću, držim je živu u uspomeni, uz tugu. Mislila sam da će još poživjeti, na kraju se samo ugasila. Neka utjeha u svemu je što nije patila i nije ju ništa boljelo', rekla je tada.