Kako je Renata Končić postala Minea? Važnu ulogu u cijeloj priči imao je pokojni otac Maje Šuput

Morala je hitno smisliti umjetničko ime dan prije izlaska njene prve kazete 1995. godine.

Instagram

Pjevačica i voditeljica Renata Končić Minea slavi 47. rođendan.

Tim je povodom na Instagramu objavila fotografiju na kojoj pozira s balonima, uz koju je istaknula da je od jutra preplavljena emocijama zbog rođendanskih čestitki koje je dobila.

'Šareno je započeo i ovaj dan. Još jedna godina iza mene i još 'malo' iskustva na mojim leđima. A bogatstvo neprocjenjivo, srce puno, duša mirna i sretna... Sve zbog vas, koji mi već od jutra poklanjate pažnju, vrijeme, šaljete poruke... Rasplakala sam se već nekoliko puta (znate mene), emocije su na vrhuncu, a dan je tek započeo. Hvala vam divni moji ljudi, volim vas puno i zahvalna sam na svemu što mi pružate', napisala je slavljenica.

Minea se na glazbenoj sceni pojavila 1994. godine, kad je zamijenila Vlatku Pokos kao vokal Srebrnih krila. Tu ju je primijetio nekoć poznati estradni menadžer Boris Šuput, inače otac pjevačice Maje Šuput, koji je u njoj prepoznao potencijal za solo karijeri i pomogao joj da snimi svoj prvi album. Boris Šuput odigrao je i važu ulogu u stvaranju njezinog scenskog identiteta. Naime, na njegovu je inicijativu Renata Končić odlučila postati Minea, i to neprosredno prije nego što se na Dori predstavila s hitom 'Good boy'.

'Minea je došla kao i sve u mojoj karijeri spontano. Radili smo prvu kazetu, prije nastupa na Dori 1995. godine, i moj tadašnji menadžer Boris Šuput rekao je da hitno moramo pronaći neko ime jer za jedan dan je kazeta išla u štampanje. S obzirom na to da moje ime Renata nije bilo scensko i upečatljivo, ja sam se nekako složila s time, ali nije bilo lako naći koje bi to ime bilo. Dolazili su razni prijedlozi i ja se nikako nisam mogla naći u nijednom imenu. Onda sam otvorila enciklopediju s grčkim mitovima i pronašla to Minea, koje je bilo u sklopu tri imena. Ja sam izdvojila samo to Minea i cijeli dan sam to ponavljala, zvučalo mi je posebno jer nikad nisam čula to ime i onda smo rekli da je to- to', ispričala je jednom prilikom za Dnevnik.hr.

Boris Šuput je preminuo u listopadu 2018. godine, nakon duge bolesti, a Minea se od njega oprostila emotivnom objavom na Instagramu.

'Bio si poseban, drugačiji, pun veselja i optimizma. Držao si me k'o kap vode na dlanu i brinuo o meni kao da sam ti vlastita kći... Od prvoga trenutka vjerovao si u mene i nikome nisi dao da pomisli drugačije. Volio si moj osmijeh i puno puta mi znao reći da ga nikada ne smijem skinuti s lica jer je taj osmijeh moj zaštitni znak... Puno sam se smijala s tobom i zbog tebe! Ušetao si mi u srce davne 95-te i nikada nećeš izaći! Hvala ti za sve dragi Boris', napisala je tada.

Boris Šuput mnoge je svojedobno pogurnuo među zvijezde, a osim Minee, s njim su surađivali i Danijel Popović, Mišo Kovač, Zlatko Pejaković, Jasmin Stavros te brojni drugi.