'Rekao je da tako tata izražava ljubav': Braća koja su brutalno ubila roditelje otkrila detalje očevog zlostavljanja

Erik Menendez i Lyle Menendez brutalno su ubili svoje roditelje, a na suđenju su tvrdili da ih je otac seksualno zlostavljao.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Mladi, zgodni poput holivudskih zvijezda, bogati nasljednici, razmaženi i uspješni- sve su to bili 22-godišnji Lyle i 19-godišnji Erik kad se dogodila noć nakon koje im život više nikad nije mogao biti isti. Uslijedila je istraga u kojoj je presudan trag stigao kao u televizijskoj sapunici, od iznevjerene ljubavnice, a zatim suđenje koje je hipnotiziralo Ameriku.

Riječ je o ozloglašenoj braći Menendez koji su u kolovozu 1989. godine brutalno ubili svoje roditelje, Kitty i Josea, s čak 16 hitaca iz sačmarice. Koliko je krvava i uznemirujuća scena zatekla predstavnike zakona koji su te večeri stigli na mjesto zločina svjedoči i činjenica da je forenzičar kasnije komentirao da je ovo bilo ‘prvo mjesto zločina na koje je stigao da mu je bio potreban kišobran’.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Braća su tvrdila policiji da su se vratili kući i zatekli roditelje ubijene, a iako su svojim rastrošnim ponašanjem privlačili pozornost, osumnjičeni su postali tek nakon što ih je prijavila bivša ljubavnica njihovog psihologa kojem je Erik sve priznao.

Uslijedilo je suđenje koje je izazvalo veliku pozornost medija i koje je cijela Amerika budno pratila, a na kojima su braća počela iznositi mračne obiteljske tajne. Obrana je zastupala stajalište da su braća roditelje ubila zbog nasljedstva (koje je iznosilo nevjerojatnih 14 milijuna dolara).

‘Nije pitanje tko je ubio Josea i Mary Louise Menendez. Jedino pitanje je zašto su se ta ubojstva dogodila’, rekla je odvjetnica obrane Leslie Abramson.

VINCE BUCCI / AFP / Profimedia 

Erik Menendez je oca optužio za seksualno zlostavljanje. Tvrdio je da je to trajalo punih 12 godina, počelo je kad mu je bilo 6, a završilo s 18.

Kako bi to dokazala, obrana je pozvala gotovo 50 svjedoka koji su govorili o ponašanju njihovih roditelja. Njihov rođak Brian Andersen otkrio je da je vidio kako se otac i sin zajedno tuširaju i da je to smatrao čudnim.

Također je insinuirao da je njihova majka sve znala.

‘Čim bi Jose jednog od dječaka poveo u sobu i zatvorio vrata za njima, Kitty je pazila da nitko ne uđe u taj hodnik’, rekao je.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Iako je zbog nemogućnosti porote da postigne dogovor suđenje moralo biti ponovljeno, braća su na kraju osuđena na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

U svibnju 2023. pojavili su se novi dokazi, jedno od njih pismo koje je s 13 godina Erik poslao svom rođaku Andyju Canu, a u kojem je napisao da mu je otac ‘dirao penis’.

‘Moj tata mi je dirao penis, kaže da je to način na koji očevi izražavaju ljubav’, napisao je, a u kasnijem pismu je istaknuo: ‘Pokušavam izbjegavati tatu. Andy, to se i dalje događa, ali sad mi je još gore... Svake noći ostajem budan bojeći se da bi mi mogao ući u sobu’.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Ovo je pismo poslano samo šest mjeseci prije ubojstva. Nedugo zatim Erik je priznao bratu što se događa, a na sudu su obojica tvrdili da su roditelje ubili iz straha za svoj život jer im je otac navodno prijetio da će ih ubiti ako njegova tajna izađe na vidjelo.

Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story trailer  YouTube

Slučaj je ponovo došao u centar pozornosti jer je zločin braće Menendez tema nove sezone Netflixove serije The Monster čija se prva sezona bavila brutalnim zločinima serijskog ubojice Jeffreyja Dahmera.