'Ne sramim se svoje ćelave glave, spas mi je vjera': Majka joj je umrla od opake bolesti, a sad je zadesila i nju

Sandra Bregant bori se protiv raka dojke, a samo za Story.hr progovorila je o svom iskustvu.

Robert Gapšert

Vodeći lanac drogerija – dm, udruga P.I.N.K.-life i magazin Story i ovog listopada organiziraju projekt kojim osvještavaju javnost o važnosti borbe protiv karcinoma dojki. Tim smo povodom razgovarali sa ženama koje se bore s ovom bolešću, a svoje nam je iskustvo ispričala i 50-godišnja Sandra Bregant kojoj je majka umrla od karcinoma dojke kada je imala samo 47 godina. U svibnju ove godine, ista je bolest zadesila i nju.

Robert Gašpert 

'Napipala sam kvržicu i obavila sam gineloški pregled i izvadila markere koji su bili povišeni. Nisam bila toliko šokirana već sam se pomirila sa situacijom. Najveći problem mi je zapravo bio 'otkud krenuti?' i onda sam kontaktirala svoju prijateljicu iz Udruge PINK life, Nives Moric, te polako krenula to riješavati. Ona je zaista tu za sve  nas i ako je treba pozvati u podne ili ponoć, javit će se. Onda sam odradila četiri kemoterapije i sad ću uskoro imati operaciju gdje će mi izvaditi jajnike i maternicu. I onda još četiri kemoterapije preventivno, to će biti sveukupno osam. Nije me strah jer sam u dobrim rukama, imam odličan tim. Zasad ide sve u najboljem redu, prognoze liječnika su optimistične', ispričala nam je Sandra, a potom okrila i kako se njezina obitelj nosi s cijelom situacijom.

'Što se tiče moje obitelji, super su to sve podnijeli jer sam ja super. Čovjek nema puno izbora, moraš biti lav i boriti se. Pronašala sam spas u vjeri, zaista vjerujem u Boga oduvijek iako moram priznati da nisam bila baš svake nedjelje na misi, ali to se u ovom periodu, očekivano, intenziviralo. Ja sam vječiti optimist i vjerujem da će sve biti u redu. Čak mogu reći da sam smirena u cijelom ovom procesu, ne sekiram se. Svi se zajedno borimo', istaknula je.

Robert Gašpert 

Sandra je majka dvoje tinejdžera, 16-godišnje Josipe i 13-godišnjeg Frana. Inače je zaposlena u Ministarstvu graditeljstva, a ujedno je i studentica druge godine komunikacijskog menadžmenta.

'Na bolovanju sam već tri mjeseca i nedostaje mi posao jer sam ja inače stalno od neke akcije, uvijek nešto radim. Zato sam i upisala taj fakultet koji mi je oduvijek želja. Netko voli ići u shopping i slično, a meni je ovo gušt', rekla je i ispričala što se sve promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Robert Gašpert 

'Najveća promjena ovako na van je sigurno gubitak kose. Nisam htjela čekati da mi otpadne kosa, sama sam obrijala glavu. Ne sramim se svoje ćelave glave, ne planiram kupovati perike ni ništa slično. To nisam ja, više volim ovako neke marame, kape, šilterice. Što se tiče još nekih fizičkih promjena, izgubila sam i neke kilice što je normalno nakon kemoterapije, jer vam je smanjen apetit. Sveukupno možda nekih sedam kilograma. Kad je prehrana u pitanju, liječnik mi je preporučio špekec bijeli, pokoji čvarak, vitamine, ciklu, kivi, ananas i takvu vrstu voća. Kad se sve završi, očekuje me kompletna promjena prehrane, nutricionist će mi dati određeni program', ispričala nam je.

Sandra je sudjelovala i u humanitarnoj modnoj reviji, na kojoj su članice udruge P.I.N.K life prošetale u kreacijama poznatih domaćih dizajnera. 50-godišnja Zagrepčanka zablistala je u prekrasnoj crvenoj kreaciji Ivane Jurić.

Pred njom je izazovnih nekoliko mjeseci, no vjeruje da će sve biti u redu. Potrebno je ostati zdrav i čvrst u glavi i prije svega - biti optimist. Upravo je to savjet kojeg bi od srca uputila svim ženama koji se bore sa istim ili sličnim iskustvom.

Robert Gašpert 

'Zaista je potrebna redovna kontrola i da se ode barem jedno godišnje kod ginekologa. Treba biti hrabar i borac i ne bojati se ničega. Vrlo je važno da se žene, koje su onkološki bolesnici, imaju kome obratiti i da to ne prolaze same. Pogotovo ako imate nekoga tko je prošao to isto, onda je to jedno nemjerljivo iskustvo i takve stvari puno znače. Lijepo je znati da nisi sam', zaključila je Sandra.

Još fotografija Sandre pogledajte u galeriji: