S bivšim zagrebačkim gradonačelnikom desetljećima je imala neraskidivu vezu: Onda su preminuli na isti dan

Otkako ih je posao spojio početkom 60-ih, postali su gotovo nerazdvojni.

Pixsell/ STR-4994

Prije točno 10 godina domaća kulturna scena u istome je danu ostala bez dvoje istaknutih članova hrvatskoga glumišta.

Tog 9. listopada 2014. u 74. godini preminula je legendarna hrvatska glumica Ana Karić, a u 85. godini glumac i bivši gradonačelnik Zagreba Boris Buzančić.

Osim što su preminuli na isti dan, tijekom karijere surađivali su na stotinama projekata.

Pixsell/ Davorin Visnjic 

Posao ih je prvi put spojio 1961. godine, kada su zajedno snimili filmove 'Carevo novo ruho' i 'Pustolov pred vratima', a od tada su skupa odigrali više od petsto predstava i nastupili u brojnim TV dramama i filmovima. Posljednji put su zajedno glumili 2009. u 'Ljubavnim pismima' u kazalištu Scena Gorica.

Pixsell/ Andrej Kreutz 

Boris Buzančić je od 1966. bio angažiran u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ostvario je zapažene uloge i na filmu, u više od 20 naslova, među kojima su 'Put u raj', 'Užička republika', za koji je nagrađen glumačkom Srebrnom arenom na festivalu u Puli, 'Protest', Ljubav i poneka psovka', 'Kad čuješ zvona', 'U gori raste zelen bor', 'Povratak', 'Tajna Nikole Tesle'... Ipak, jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u kultnoj televizijskoj seriji 'Velo misto'.

Pixsell/ Slavko Midzor 

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine postao je gradonačelnikom Zagreba. Zagreb je vodio tri godine, a zaslužan je i za to što je na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću. Onda je 1992. kao zastupnik ušao i u Hrvatski sabor, no krajem 90-ih povukao se iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu 'Maršal'Vinka Brešana i televizijskoj seriji 'Obećana zemlja', kao i u nekolicini kazališnih predstava.

Ana Karić je u karijeri koja je trajala više od pet desetljeća glumila je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih. Ostvarila je i brojne uloge u televizijskim filmovima, dok je u kazalištu glumila u Teatru u gostima.

Story 

Nagrađena je desetom jubilarnom nagradom Fabijan Šovagović za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja 2010. godine. Za ulogu u filmu 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića dobila je Zlatnu arenu na 59. filmskom festivalu u Puli i nagradu za najbolju glumicu na festivalu filma jugoistočne Europe SEE a Paris 2013. godine.