Kažu da nije okrutnije stvorenje hodalo zemljom: Djeca su joj kao đavolje potomstvo, a ona je rasipala obiteljski novac

Ponijela se kao mučenica, dobra katolkinja i udovica koja je sama odgojila 11 djece. Ali istina je bila daleko od toga.

STAN HONDA / AFP / Profimedia

Ethel Kennedy, matrijarh obitelji Kennedy i udovica Roberta F. Kennedyja, umrla je u dobi od 96 godina nakon moždanog udara, objavila je njena obitelj.

‘S puno ljubavi u našim srcima objavljujemo da je preminula naša nevjerojatna baka. Umrla je jutros od komplikacija povezanih s moždanim udarom koji je pretrpjela prošli tjedan", napisao je Joe Kennedy III na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Bila je jedna od najvažnijih osoba u obitelji Kennedy, a kada je Robert F. Kennedy, rođeni brat Johna Kennedyja, ubijen, njegova udovica Ethel odlučila je da se nikada više neće udati.

John Barrett/PHOTOlink / MediaPunch / INSTAR Images / Profimedia 

Ponijela se kao mučenica, dobra katolkinja i udovica koja je sama odgojila 11 djece. Ali istina je bila daleko od toga.

Svatko tko je radio s njom ili došao u kontakt s bilo kojim od 11 djece Roberta i Ethel Kennedy zna da nije bila baš uzorna majka.

Kako su se Robert i Ethel upoznali?

Ethel Kennedy upoznala je svog budućeg supruga u prosincu 1945. na skijanju. Prvo je hodao s njezinom sestrom, ali ga je mlada Ethel brzo "začarala". Imala je 17 godina i bila je opsjednuta obitelji Kennedy.

Vjenčali su se u lipnju 1950., a do srpnja 1951. dobili su svoje prvo dijete, Kathleen. Ethel je sljedećih 10 godina bila neprestano trudna, rađajući jedno dijete za drugim. To je nije spriječilo da putuje s Bobbyjem pokušavajući razviti njegovu političku karijeru.
Djeci se nikada nije posvetila, niti je o njima razmišljala. Uglavnom su bili prepušteni sami sebi.

'Nije im imao tko reći: 'Nemoj to raditi!' Bilo ih je teško kontrolirati', ispričala je dadilja koja ih je tada čuvala.

PHOTOlink / Everett / Profimedia 

Ethel je imala 40 godina i bila je tri mjeseca trudna sa svojim posljednjim djetetom, kćeri Rory, kada joj je muž ubijen. Bobby Jr. imao je 14 godina, a tjedan dana nakon očevog sprovoda obitelj je proslavila 13. rođendan njegovog brata. Bobby je svima stavio laksative u piće iz šale.

'Gubi mi se s očiju', viknula mu je Ethel.

Nesposobna se nositi sa svojom tugom, a kamoli tugom svoje djece, Bobbyja je poslala u niz internata, s svaki je bio manje prestižan od prethodnog.

Bobby nije imao ni 15 godina, a već se naveliko drogirao. Osnovao je bandu, družio se s problematičnom djecom kojima je glavna zabava bila udariti Bobbyja autom te vikati 'Ubio si Kennedyja' nakon što bi on pao.

akg-images / akg-images / Profimedia 

Kad je maloljetni Bobby jednom policajcu pljunuo u lice, Ethel nije učinila ništa po tom pitanju. Ostala je ‘zarobljena’ u vremenu kada joj je muž ubijen. Novac i privilegije koje joj je pružalo prezime Kennedy maksimalno je iskoristila.

Svoje nezadovoljstvo životom i bijes iskalila je na djeci. Vikala je na njih: 'Uništili ste prezime Kennedy'. A kad nije bjesnila na djecu, vrištala je na osoblje. Pričalo se da je veliki rasist i da je često govorila: ‘Glupi su ti crnci’.

Jednom je ošamarila sluškinju koja joj je umjesto kreme u kupaonicu donijela higijenske uloške. Žena je odmah dala otkaz. bog njezina užasnog ponašanja osoblje je imanje Hickory Hill nazivalo Horror Hill.

Po kući su puzale kornjače koje su posvuda ostavljale izmet, dok su psi tijekom večere obavljali nuždu ispod stola. I dok je životinjama 'oprostila' ovakvo ponašanje, djeci nije oprostila ništa. Vikala je na njih da očiste svoje sobe i pospreme nered iza sebe.

Nikada nije imala prisan odnos s djecom i nije bila uključena u njihove živote.

CHRIS CHRISTO / AFP / Profimedia 

Bobby je upoznao suprugu Emily, vjenčali su se, a probu prije vjenčanja trebala je platiti Ethel. Račun je iznosio gotovo 9.000,00 dolara, a Ethel nije platila taj dug dvije godine. Tek kad je vlasnik restorana zaprijetio da će izaći na TV i sve ispričati, Ethel je platila.

Kasnije je vlasnik restorana ispričao da mu je rečeno da je ‘za njega trebala biti privilegija što je posluživao Kennedyjeve, te da uopće nije trebao naplatiti večeru’.

Iako je Ethelino bogatstvo bilo golemo, većina ga je bila vezana za fondove. Ona nije štedjela kada je odjeća u pitanju. Tamo se razbacivala dok su je računovođe molile da smanji troškove.

Kad joj je novac bio ograničen, odlučila je prodati konje svoje djece. Ali imanje nije bilo u najboljem stanju, kao ni životinje. Nitko se o njima nije dobro brinuo. Znala je kupovati porculan, odjeću, ručnike, koristila ih je i vraćala oštećene i prljave.

Adam Nadel / Polaris / Profimedia 

Nije ni trepnula kad je Bobby 1992. udario susjedu i odbio platiti odštetu. Godine 1994. razveo se od Emily, a kada se oženio s Mary Richardson, bila je u šestom mjesecu trudnoće. Brak im je bio buran, a ona je 2012. počinila samoubojstvo.

Iste godine njegovoj sestri Carrie suđeno je za vožnju pod utjecajem droge, a oslobođena je optužbi. Njezin sin Joe je 1973. ostavio djevojku svog brata Davida teško paraliziranu nakon što se prevrnuo Jeep u kojem su se vozil. David je umro od predoziranja 1985.

Ethelin sin Mike dospio je na naslovnice 1997. godine jer je imao aferu s tinejdžericom koja mu je čuvala djecu. Nekoliko mjeseci kasnije umro je uslijed nesreće na skijanju.

Doug je pak 2012. godine snimljen kako maltretira medicinsku sestru u liftu – oslobođen je. Tijekom svih tih godina Ethel Kennedy pojavljivala se u javnosti samo na sudu kako bi podržala svoje problematično potomstvo, piše Stil.