Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI DOKUMENTARAC O MARILYN OTKRIO: Na dan smrti posjetio ju je moćan i oženjen ljubavnik kojeg krive za njenu smrt

Autor Mia Elliott

Novi Netflixov dokumentarac 'The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes' nudi odgovore na brojna pitanja, ali ne i na ono najvažnije - što se stvarno dogodilo najpoznatijoj ženi za svijetu.

 Marilyn Monroe rođena je 1926. godine Izvor: Profimedia

Jedna od najvećih glumica svog vremena.

Modna ikona i netko čija je pojava inspiracija i 6 desetljeća nakon njezine smrti. Seks simbol i žena koja je šarmirala cijeli svijet i koja je, osim osmijeha iza kojeg se u tek rijetkim trenucima krila sreća, nosila i ožiljke od seksualnog zlostavljanja i svu bol beskrajnih psihoterapija.

Glumica koja je, za razliku od svojih kolegica koje bi nakon cjelodnevnih snimanja odlazile doma onesvjestiti se od umora, odlazila na satove glume na koje je redovito kasnila, obično dolazeći neposredno prije nego što su se vrata zatvorila, uvlačeći se bez šminke, prepoznatljive platinaste kose skrivene ispod šala, pokušavajući biti maksimalno neupadljiva, za razliku od 16 metara visoke Marilyn koja se smjestila na billboardu iznad Loew's State Theatrea, reklamirajući film 'The Seven Year Itch', odjevena u bijelu haljinu koju je otkrivajući njezine obline podizala ventilacija podzemne željeznice i lica s kojeg pršti radost. 

 Marilyn Monroe i Arthur Miller bili su u nesretnom braku Izvor: Profimedia

Kako se prisjetio jedan od polaznika satova glume, kada je na nju došao red da odradi glumačku vježbu usredotočenu na osjetilno pamćenje i kada se od nje tražilo da se prisjeti trenutka u svom životu i odjeće koju je nosila te da dočara prizore i mirise tog sjećanja, opisala je kako se osjećala kada je bila sama u sobi, godinama prije, kada je neimenovani muškarac ušao. Par trenutaka kasnije, dok je opisivala svoju odjeću... ono što je čula... riječi koje su joj izgovorene... počela je plakati i glasno jecati, dok na kraju nije bila potpuno shrvana.

Trenuci kojima su svjedočili samo rijetki nametnuli su pitanje koje je kroz glavu prošlo svima koji su se upoznali s njezinim likom i djelom - je li to bila prava Marilyn Monroe: nesigurna, traumatizirana, tužna i sramežljiva 29-godišnjakinja čija je priča bila tragična kao malo čija?

 Marilyn Monroe se navodno predozirala Izvor: Profimedia

Marilyn je nepresušno vrelo inspiracije čiji su život na ovaj ili onaj način kroz desetljeća obrađivali mnogi. 2010. godine svjetlo je dana ugledala izvanredna arhiva Marilyninih pjesama, pisama, bilješki, recepata i dnevničkih zapisa koji su zadirali duboko u njezinu psihu i privatni život i koji su rasvjetlili, između ostalog, njezin ponekad razorni put kroz psihoanalizu.

Sve ovo dalo je odgovore na mnoga pitanja vezana uz njezina tri braka - s marincem Jamesom Doughertyjem, jenkijevcem Joeom DiMaggiom i dramaturgom Arthurom Millerom, brojne druge odnose, ali i misterij oko njezine tragične smrti kada je imala svega 36 godina.

 Marilyn Monroe imala je aferu s John F. Kennedyjem Izvor: Story

Upravo ovim potonjim bavi se i novi Netflixov dokumentarac, pokušavajući razjasniti što se točno dogodilo tog 5. kolovoza kada je u 3,30 ujutro psihijatar Marilyn Monroe, dr. Ralph Greenson, provalio u njezinu spavaću sobu razbivši prozor i pronašavši glumicu mrtvu u svom krevetu, s praznom bocom tableta za spavanje na noćnom ormariću. Marilynina domaćica, Eunice Murray, probudila se usred noći i pronašla upaljeno svjetlo u njzinoj sobi i zaključana vrata. Upravo je ona nazvala dr. Greensona, zabrinuta da nešto nije u redu.

Tako naime događaje opisuje službeni izvještaj, no da je istina potpuno drugačija, u novom dokumentarcu otkriva Marilynin biograf, Anthony Summers, predstavljajući novu vremensku liniju događaja iz kobne noći, temeljenu na stotinama intervjua provedenih za ažuriranu verziju njegove biografije iz 1985.

 John i Robert Kennedy su braća Izvor: Profimedia

Uz nove audio intervjue s članovima obitelji dr. Greensona, novi dokumentarac se bavi i glasinama i nedosljednostima oko njezine smrti pri čemu kopa kopa i po navodnim romantičnim vezama glumice i predsjednika Johna F. Kennedyja i njegovog brata, glavnog državnog odvjetnika Roberta Kennedyja.

Intervju s udovicom Marilyninog menadžera za odnose s medijima, Arthura Jacobsa, doveo je do najznačajnijeg pomaka za Summersa u osporavanju dobro poznatog vremenskog okvira Marilynine smrti.

 Marilyn Monroe je bila nesretna Izvor: Story

Prema dokumentarcu, oko 22:30 4. kolovoza, službenik je upozorio Arthura da nešto nije u redu dok su još bili u Hollywood Bowlu - očito, puno prije vremena objavljenog otkrića njezinog mrtvog tijela u 3:30 ujutro. Summers potvrđuje s nekoliko članova tima hitne pomoći da je Marilyn kasno te večeri još živa odvezena u bolnicu kolima hitne pomoći, te da je umrla na putu do bolnice.

U dokumentarcu, otkriva se i da je Robert Kennedy bio u Marilyninom domu poslijepodne na dan kada je umrla. U danima koji su prethodili njezinoj smrti, prema Summersovim izvješćima, Monroe je rekla prijateljici da je jako zaljubljena i da će se udati za Bobbyja Kennedyja.

Murray također navodi i da su se Kennedy i Monroe užasno posvađali na dan njezine smrti te da je Kennedy doletio u zračnu luku helikopterom kako bi uhvatio let oko 2 ili 3 sata ujutro u noći kada je Monroe umrla. Ipak, iako Summers razotkriva nedosljednosti u vremenskoj liniji događaja Marilynine smrti, neke stvari ostaju i dalje misterija i pitanje hoće li se prava istina ikada saznati.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image