'Ovo može biti razlika između života i smrti': U mjesecu borbe s rakom dojke Ivanu Delač dočekale poražavajuće vijesti

Ivanu Delač je neugodno zateklo ono što je čula kad je nazvala broj za naručivanje za besplatan mamografski pregled.

Instagram

U tijeku je mjesec listopad koji je svake godine obilježen kao mjesec borbe protiv raka dojke te se provode brojne kampanje koje žene osvještavaju o važnosti preventive ove opake bolesti te informiraju o važnosti samopregleda i ranih pregleda koji im mogu spasiti život. Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom ovog mjeseca objavio je korisne informacije vezane za rak dojke, kao i detalje o Nacionalnom program ranog otkrivanja raka dojke (koji se provodi od 2006. godine), a naveli su i kontakte za sve županije na koje se žene mogu prijaviti na besplatan mamografski pregled.

Upravo zbog toga hrvatsku PR stručnjakinju Ivanu Delač neugodno je iznenadilo iskustvo koje je doživjela kad je pokušala kontaktirati Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar i prijaviti se za besplatan mamografski pregled. Kako nam je otkrila, rečeno joj je da je 'kvota' do kraja godine popunjena te da termina za sljedeću godinu- nema.

Neva Žganec/Pixsell 

‘Tužan je danas listopad! A najljepše otvorenje mjeseca bilo je obojano u ružičasto. Osvijestiti sebe, misliti na svoje zdravlje te poticati i druge na to uvijek mi je bilo važno. Bila sam uistinu ponosna na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i besplatan mamografski pregled. I još uvijek jesam! Jer pismo poziva savršeno funkcionira. 

Međutim listopad danas ima ružičaste naočale... U vezi s provedbom Programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ pozivom na broj 080 0200 166 dobila sam tužnu informaciju kako je ‘kvota’ do kraja 2024.godine popunjena i kako nadležne institucije nemaju sredstava. Na upit kada je moguće dobiti prvi sljedeći termin za mamografiju rečeno mi je da nazovem u siječnju 2025.jer kalendar naručivanja za sljedeću godinu nije otvoren i da termina – nema’, ispričala je Ivana za Story.hr.

Dodatno ju je rastužila činjenica da je, u istom mjesecu kad pregled nije uspjela dogovoriti, pozvana na promociju istog pregleda.

Lovro Domitrovic/PIXSELL 

'Pozvana sam 19.10. od 10h ujutro da dodem u jedan zagrebački kvart gdje će biti mobilni mamografski uređaj, koji u sklopu mjeseca listopada promovira preglede pa će biti otvoreno samo nekoliko termina taj dan. Pitam se čemu sudjelovati u teatru apsurda kada nema otvorenog kalendara za nove moguće datume i termine pregleda za sve žene? Ako već mjesec listopad nosi sa sobom ružičastu poruku nade i borbe protiv raka dojke i ako se baš svake godine iznova naglašava važnost samopregleda i ranog otkrivanja -apel ne može stati.Svjesna i tužna s informacijom te situacijom da baš u listopadu nema dostupnosti termina za besplatan mamografski pregled ostavlja bez pomoći u trenutku kada se apelira i osvješćuje žene diljem svijeta’, govori Ivana.

‘Uistinu bi trebalo razmotriti mogućnost otvaranja dodatnih termina za mamografiju. Žene ne smiju biti prepuštene čekanju, jer svaka sekunda može značiti razliku između života i smrti. Mamografski uređaji treballi bi biti prilika za sve, ne samo privilegirane koji to mogu platiti. U mjesecu listopadu, mjesecu ružičaste vrpce važna je solidarnost i odlučnost u borbi za svaki život. Jer zajedno možemo učiniti puno. Barem termin jer je i to nada u bolje sutra i da nikad nije kasno, jer bit će prekasno’, zaključila je.

U svezi ovog problema obratili smo se s upitom i na adresu Grada Zagreba, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.