Zamjena za ceker koja košta više od kuće: kako je Birkinica postala blago

Nepraktične košare koje je nosila Jane Birkin inspirirale su Hermès da dizajnira praktičnu i elegantnu kožnu torbu koja je mnogo više od modnog dodatka

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi)

Već je općepoznata priča da je slavna Hermèsova Birkin torba nastala inspirirana Jane Birkin, kojoj su u avionu iz slamnate torbe ispale stvari, pa je CEO-u Hermèsa Jean-Louisu Dumasu, koji je sjedio kraj nje, objašnjavala da joj je teško pronaći kožnu torbu za vikend koja joj se sviđa, piše Elle. Od svog nastanka 1980-ih do danas stekla je kultni status, zahvaljujući ne samo svojoj minucioznoj izradi (za jednu Birkin torbu potrebno je 48 sati rada) od skupocjenih materijala (egzotične kože, plemeniti metali, dijamanti), već i zbog višegodišnjih listi čekanja.

Popularizirana je dodatno i u pop kulturi, od brojnih rap pjesama u kojima se spominje do TV serija poput Gilmore Girls i Will&Grace, a najpoznatija je možda iz scene Seksa i grada gdje se Samantha Jones, kako bi „preskočila“ red od pet godina i što prije dobila svoju Birkinicu, poziva na svoju klijenticu Lucy Liu i posljedično gubi i posao i torbu.

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi) 

Iako liste čekanja navodno više ne postoje, ograničeni broj proizvedenih Birkinica i dalje pridonosi mitu i vrijednosti te torbe kao statusnog simbola. Kada je prošle godine Drake Architectural Digestu otvorio vrata svoje rezidencije u Torontu, mnogi fanovi su se zapitali zašto posjeduje više Birkin torbi i je li to možda znak da živi s nekom ženom, no Drake je brzo pojasnio da stvara kolekciju za svoju buduću suprugu, ako je ikad pronađe. I dok neku Pepeljugu čeka miraz u obliku kožnih torbi, mnoge druge zvijezde također stvaraju vlastite kolekcije.

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi) 

Victoria Beckham navodno ima čak 100-tinjak komada, dok je supruga bivšeg malezijskog premijera, Rosmah Mansor, imala čak 272 Birkinice u vrijednosti od 13 milijuna dolara, dok ih nije zaplijenila malezijska policija 2018. Kim i Khloe Kardashian i Kylie Jenner redovito na društvenim mrežama pokazuju svoje zavidne kolekcije torbi koje često nose na trenirke (Samantha Jones bi bila bijesna) i čak ih daju svojim kćerima za igru.

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi) 

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi) 

Kris Jenner za drugi je rođendan odlučila iznenaditi svoju unuku Stormi (kći Kylie Jenner i repera Travisa Scotta) te ju poziva da dođe vidjeti svoj poklon. Stormi svojim bebastim glasićem pita: „Birkin?“, ali na svoje veliko razočaranje ustanovi da je dobila „samo“ kuću za igranje u vrtu njihove vile.

No, možda je razočaranje male Stormi razumljivije ako uzmemo u obzir da se cijene Birkin torbi kreću puno više od igraonica, pa čak i onih luksuznih – od 10,000 do gotovo pola milijuna dolara! Njihova je cijena u zadnjih 35 godina narasla za čak 500% te se smatra iznimno vrijednim ulaganjem. Najskuplja je Himalaya, od krokodilske kože s kopčom od 18-karatnog bijelog zlata i dvjesto dijamanata, a na jednoj aukciji prodana je za čak 380,000 dolara.

Profimedia, Instagram (everyoutfitonsatc, iamcardib, champagnepapi) 

Iako je Jane Birkin zatražila Hermès da ukloni njezino ime s modela koji koriste krokodilsku kožu jer ne želi biti povezivana s nehumanim načinima postupanja sa životinjama na krokodilskim farmama, ubrzo je uslijedilo pomirenje između glumice/pjevačice i modne kuće. Ironično, sama Jane ne drži previše do same torbe niti stvara vlastite kolekcije već obično nosi samo jednu koju ne samo da iznosi već postupa s njom kako mnogi ne bi postupali ni s vrećicom za dućan – gazi, šara i lijepi naljepnice, a zatim donira za aukcije za humanitarne akcije. No i takve postižu cijenu i nalaze kupce pa je sasvim jasno zašto je bogati i slavni vide kao ulaganje, a ne kao običan modni dodatak.