VIŠE NEĆETE OSJEĆATI BOL U STOPALIMA: Brzim trikom s ravnalom otkrijte idealnu visinu potpetice

Jednostavnom metodom odredite koja vam visina pete stvarno odgovara.

Shutterstock

Bez obzira na bol koju štikle nanose njihovim ljubiteljima diljem svijeta, one su i dalje modni dodatak broj jedan. 

Iako vas može začuditi što je tako, visoke potpetice čine vas višima i vitkijima te pridonose poboljšanju samopouzdanja pa je opravdano da nose naziv must-have modnog dodatka. 

Međutim, nije svaka cipela s visokim potpeticama ona koja će vam pružiti zanosan izgled i 'instant' samopouzdanje. 

Koliko ste puta vidjeli da se neke dame muče jer nisu odabrale pravi tip obuće?

Slažemo se da visoke potpetice čine nogu dužom i zategnutijom, ali ponekad ćete isti učinak dobiti i s nižom petom, a da pritom ne trpite strašne bolove.

Prilikom odabira bitno je nekoliko faktora, vrsta, jesu li zatvorene, otvorene, nagib stopala i potpetice. Staro pravilo kaže da se većina potpetica do 7 centimetara smatra udobnom za hodanje. Međutim, ako baš želite odabrati model s višom petom, dobro će vam doći jednostavan trik za koji su vam potrebni metar ili ravnalo.

Dakle, trebate sjesti na stolicu i potpuno ispružiti stopalo i prste. Ravnalom izmjerite od potplata do gaznoga sloja, odnosno do dijela gdje se stopalo savija kada ste u cipelama s visokim potpeticama. Dobiveni broj je točna visina koja najviše odgovara vašem stopalu pa je dobro taj broj imati na umu kada kupujete.

Ako vam se visina čini niža nego što biste željeli, stručnjaci kažu da nećete pogriješiti ako odaberete i cipele s petom do centimetar-dva višom, ali da je sve preko toga veliko opterećenje za stopalo.