Gastro blogerica i autorica triju uspješnih kuharica, Matejka Buča, predstavila je svoju četvrtu knjigu – kuharicu 'Svaki dan nešto na brzinu'. U njoj je osmislila, pripremila i fotografirala više od 100 recepata za uravnotežene obroke koji se mogu pripremiti u 45 minuta ili manje.
"Ova je knjiga krenula od mene i od moje nemoći da se organiziram dovoljno uspješno da većinu dana svojoj djeci na tanjur stavim kvalitetan i uravnotežen obrok, a bez da sebe slomim od kuhanja za idući dan ili pripreme obroka ujutro prije posla - no ona je zapravo namijenjena svima onima koji se žele hraniti kvalitetno, a ne trošiti previše vremena na kuhanje. Osim recepata za obroke spremne u manje od 45 minuta, ona sadrži i brojne savjete i trikove koji meni pomažu da kuham brže, ukusnije, kvalitetnije te također da bolje iskoristim namirnice koje imam kod kuće.", rekla nam je kad smo je upitali kome je namijenjena.
Inače, Matejka svoj blog Like chocolate piše već 13 godina, a recepte je izdala i u kuharicama.
"Krenuo je kao hobi jer mi je trebalo nešto za opuštanje u razdoblju kad sam radila dosta stresan korporativni posao, a iz tog hobija se šest godina kasnije razvio posao. Godine 2019., kad sam osnovala studio za sadržajni marketing Koohinja, stvorili su se uvjeti da napišem svoju prvu kuharicu 'Svaki dan', a od onda sam ih izdala još tri", kaže te objašnjava da, iako je prva knjiga trebala biti jedina, inspiracija za kuharice uvijek dolazi iz svakodnevice.
Praktični i korisni recepti za svaki dan
"U njoj sam željela okupiti neke osnovne, praktične i korisne recepte za svaki dan. Svaku iduću sam nadograđivala novim idejama i znanjima, a kad sam kreirala 'Slastice za svaki dan' zaista sam puno učila i radila kako bih stvorila najbolje moguće recepte za deserte i donijela brojne savjete onima koji ih žele isprobati.", priča nam ova supruga i mama dvoje djece koju smo pitali kako balansira između posla i obiteljskog života.
"Nastojim kuhati svaki dan, da, no obroci nisu uvijek jednako kvalitetni i mislim da je to sasvim ok. Trudim se, naravno, pripremati hranu koja je hranjiva i nutritivno bogata, no ima dana kada ne uspijem pripremiti ništa bolje od smrznutih mesnih okruglica i riže i mislim da je to sasvim u redu ako to nije pravilo. Uravnotežena prehrana za mene znači da jedemo raznoliko, a to uključuje i slatkiše i brzu hranu i (vrlo rijetko) hranu iz dostave, uz bazu koja je kvalitetna.", priznaje te objašnjava da, što je starija, sve joj je lakše posložiti prioritete.
"Nastojim biti nježna prema sebi kada ne uspijem ostvariti sve što sam si zacrtala - jer sam potpuno svjesna da ne mogu sve. Djeca i njihove potrebe su mi uvijek na prvom mjestu, a ostalo onda posložim - na poslu je sad pred blagdane uvijek kaotično pa neke druge stvari trpe, no to je ok jer će za koji tjedan situacija biti drugačija i moći ću se posvetiti drugim obvezama.", kaže.
Okus, kvalitean sastav i brzina pripreme
Često se spominje da nutritivno uravnotežena i domaća hrana zahtijeva puno vremena, pa nam je Matejka objasnila kako njezina kuharica pomaže onima koji nemaju vremena za komplicirane pripreme, a žele jesti kvalitetno.
"Uvijek su postojali i uvijek će postojati više ili manje zahtjevni recepti, no nije pravilo da će zahtjevniji recept rezultirati kvalitetnijim jelom. U ovoj kuharici je fokus na okusu, kvalitetnom sastavu jela i brzini pripreme, a to znači da za neke recepte koristimo prečace i sastojke koji mogu u kratko vrijeme jelu dati više okusa i teksture.
Primjerice, temeljac je vrlo važan kod pripreme brzih variva i umaka jer ih i okusom i nutritivno obogaćuje, kada ne postoji opcija dugog kuhanja i ekstrakcije aroma tom metodom.
Osim recepata, kao što sam već napomenula, tu su i brojni savjeti koji će olakšati brzu pripremu kvalitetne hrane, ali i kategorija s receptima za pripremu unaprijed - ako imate u zamrzivaču ili smočnici već pripremljene umake, preljeve, tortilje ili temeljce, oni mogu biti odlična baza za brzo izgraditi jelo", kaže, a na temu visokih cijena namirnica i broj sastojaka potrebnih za recepte, smatra da je velika prednost ove, a i svih mojih kuharica to što koristim zaista jednostavne i pristupačne namirnice.
Pitali smo je postoje li neke namirnice koje uvijek ima u kuhinji i od kojih se može brzo pripremiti ukusan i jednostavan obrok.
"Ako pričamo o jelima s nekoliko jednostavnih sastojaka, uvijek postoje ona koja svi vole, a gotova su začas, primjerice tortilje s piletinom i povrćem, lungić u umaku od senfa, bogate guste juhe od pečenog povrća uz dodatak nekog proteina itd. Evo danas sam u 25 minuta pripremila varivo od graška jer sam u zamrzivaču imala umak od raznog pečenog povrća koji sam pripremila ljetos. Na malo ulja sam prepržila piletinu, dodala smrznuti grašak i taj umak pun okusa i nutrijenata te začine pa kuhala dok nije zavrijelo. Na kraju sam ubacila torteline te grah i slanutak iz konzerve i to je to, kvalitetan obrok spreman začas.", podijelila je naša sugovornica.
'Baš svatko može pripremiti ukusan i uspješan obrok'
Priznaje i da je sama počela kuhati jako rano, uz mamu i baku, a prvi kolač ispekla je već sa 7 godina - to je bio kolač od jogurta, na čaše.
"Puno sam kuhala i tijekom srednje škole i faksa, a onda sam malo stala jer sam živjela sama i jako puno radila. No s vremenom sam se vratila kuhanju i pripremi kolača jer je to ono što me najviše opuštalo i veselilo i evo, zadržalo se. Puno sam toga naučila i napredovala, a uz kuhanje, naučila sam mnogo o fotografiji i snimanju videa pa mi je to danas osnovni posao. Osim što sam kreirala recepte, u svim kuharicama sam autorica i svih fotografija te tekstova sa savjetima, a na blogu se mogu naći i brojni video recepti koje sama snimam, i za sebe i za klijente.", kaže, a onima koji koji tek kreću kuhati, savjetuje:
"Mislim da uz malo volje i dobre, provjerene recepte - mamine, bakine, iz njihovih starih tekica ili iz kvalitetnih kuharica - baš svatko može pripremiti ukusan i uspješan obrok. Od nekuda se mora krenuti i nema razloga za brigu i strah, svi smo jeli kolač sa žlicom jer se nije stisnuo ili tunkali kruh u varivo jer je ispalo preslano. I ništa strašno se nije dogodilo, ali smo iz toga nešto naučili.", kaže.
Što kad su djeca - izbirljivci u jelu?
Priznaje i da su njezina djeca veliki izbirljivci. "To meni posebno teško pada jer bih voljela da mogu više eksperimentirati s okusima i sastojcima. No s godinama sam uspjela kreirati bazu recepata za jela koja su i nutritivno bogata i ukusna - a svi ih volimo. U tjednu se držim brzih recepata poput onih iz nove kuharice, dok vikendom kuham vremenski zahtjevnija jela, primjerice teleći rižoto ili juneći gulaš. Također, vikendom pripremim i barem jedno jelo za tjedan da si malo olakšam radne dane.
Naša djeca vole jednostavu hranu - primjerice tortilje mogu napuniti čime god želim i oni će to pojesti bez ustručavanja", kaže Matejka. Na pitanje pomažu li joj djeca u kuhinji, kaže da joj se ponekad priključe i u pripremi obroka, ali najviše onih slatkih.
"Obavezno svaki tjedan zajedno radimo energetske kuglice na bazi datulja i orašida. Svaka bude druge veličine i oblika, no to okusu ne smeta", kaže uz osmijeh.
Matejka je počela pisanjem bloga, ali smatra da potražnje za kuharicama svakako ima i to je jako veseli.
"Moram reći da zaista imam sreće što imam najbolje čitatelje na svijetu koji su sa mnom od početaka bloganja ili od prve kuharice. Pakirajući prve narudžbe za novu knjigu prepoznala sam većinu imena jer su to ljudi koji me podržavaju i prate moj rad već toliko godina i koje na ovaj ili onaj način poznajem, najčešće iz inboxa ili komentara. Oni vjerno kupuju moje knjige, i za sebe i za poklon te šire preporuke među svojim prijateljima i poznanicima", kaže te dodaje da je zadnjih godina izdano više knjiga kojima su autori blogeri i koliko znam, mnoge se vrlo uspješno prodaju.
"To su odlične kuharice s provjerenim i višestruko testiranim receptima pa mi je jako drago da im ljudi daju svoje povjerenje. Iz moje perspektive, važno mi je da knjige ne stoje na policama već da su u upotrebi, brašnjave, zamašćene i preklopljenih uglova - jer tek to ih čini zaista uspješnima i živima.", zaključuje.
Na 276 stranica smješteni su recepti podijeljeni u šest kategorija - od jela i komponenti koje se mogu pripremiti unaprijed radi bržeg svakodnevnog kuhanja, preko doručaka, jela od mesa, ribe i povrća, pa sve do slastica, napitaka i malih zalogaja.
"Recepti su vrlo raznoliki i vjerujem da svatko može pronaći nešto za sebe. Nastojala sam uključiti različite skupine namirnica i paziti na zastupljenost svih makronutrijenata. Moja draga prijateljica, magistra nutricionizma Iva Finderle, napisala je informativan i zanimljiv tekst o tome kako svakodnevno kreirati uravnotežen tanjur, a njezinih se savjeta i sama držim. U knjizi se nalaze i brojni savjeti, trikovi i alati koji pomažu da priprema hrane bude brža, jednostavnija i učinkovitija – od iskorištavanja ostataka do pravilnog rukovanja svježim i kuhanim namirnicama.", ističe Matejka.
Kuharica je dostupna putem bloga Like chocolate te na policama većine hrvatskih knjižara, uz prethodne naslove Svaki dan, Svaki dan nešto novo i Slastice za svaki dan.