Stigao je Božić, a s njime i tradicionalno - uživanje u blagdanskoj hrani. A kakav je inače njen blagdanski meni, za Story.hr ranije je otkrila zagrebačka poduzetnica, bivša manekenka, ali i velika gurmanica te autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić.

Osim toga, s nama je podijelila i svoj recept za tortu od maka koju i sama obožava.

Što inače spremate od kolača? Kada ste počeli s pripremama slastica?

Radila sam tradicionalne keksiće, božićni kolač, panettone puding. Radit ću još kremšnite, kolač s jabukama i orasima te neku tortu, ne znam još koju. U dva dana napravim sve slatko.

Koji je Vaš omiljeni prigodni kolač? Jeste li više za tradicionalne ili volite eksperimentirati tijekom blagdana?

Volim tradiciju jer me ona podsjeća na djetinjstvo i moju majku i bake... Ali uvijek volim probati i nešto novo što još nisam radila. Obožavam bajaderu, orašnice, linzere, vanilin i kokos kiflice, od torti reformu i mak tortu, od kolača volim panettone puding i kremšnite. Slatki kruh ili stollen isto volim, pogotovo za božićni doručak uz čaj. Ma ja volim sve. Slatko obožavam. I suho i kremasto, čokoladno i voćno... Samo da je slatko (smijeh).

Kako provodite Božić?

Malo kuhanja, malo 'papanja', šetnje i odmora.

TORTA OD MAKA BY SUZY JOSIPOVIĆ REDŽEPAGIĆ

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za tortu

Biskvit:

6 jaja
18 dag šećera
18 dag putra
28 dag mljevenog maka
2 rebra naribane čokolade
0,3 dl ruma

Glazura:

10 dag čokolade
1 žličica štaub šećera
3 žlice ulja
Pekmez od marelice - za premaz

Božićni recepti Suzy Josipović Redžepagić
privatna arhiva 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C. Napravite biskvit: Žumanjke električnim mikserom pjenasto umutite sa šećerom i putrom pa dodajte mak, rum i naribanu čokoladu. U drugoj zdjeli električnim mikserom bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa polagano žlicom dodajte smjesi žumanjaka. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.

U međuvremenu napravite glazuru: na pari otopite čokoladu, dodajte štaub šećer i ulje.

Ohlađenu tortu prvo premažite pekmezom od marelica pa prelijte čokoladnom glazurom.