Kurkuma je u stanju oporaviti cijeli organizam, a osim jačanja imuniteta, koristi se i za mršavljenje.

Kako je kurkuma povezana s mršavljenjem?

Povećanom količinom masnog tkiva u tijelu, stvaraju se upalni procesi. Jaka i pojačana upala može promijeniti otpornost tkiva na inzulin, što potiče tijelo da sve više kalorija pohranjuje kao mast.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji djeluje na 2 načina:

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 


• Ima termogenetski učinak te prirodno povećava unutarnju temperaturu tijela. Time se ubrzava proces razgradnje hranjivih tvari, posebice masti.

• Kurkumin u kurkumi također ubrzava metabolizam, a time i probavu te brzinu kojom tijelo sagorijeva kalorije.

Kurkumin potiče detoksikaciju jetre

Osim kurkumina, sinergija svih sastojaka koje sadrži kurkuma utječe i na čišćenje cijelog organizma, a posebno jetre. Kako bismo što lakše smršavili, važno je da nam se jetra čisti jer ona ima glavnu ulogu u sagorijevanju masti. Ako je jetra preopterećena, usporava se njen rad, a time i sagorijevanje masnoća i mršavljenje.

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Kako koristiti kurkumu

Kurkumu ćete najlakše iskoristiti ako je koristite kao začin. Posebno se preporučuje u kombinaciji s rižom, lisnatim povrćem i mahunarkama. Osim toga, kurkumu je najbolje koristiti uz crveno ili bijelo meso.

Čaj od kurkume za brži metabolizam

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 


Ako želite ubrzati metabolizam i poboljšati probavu te ubrzati mršavljenje, to možete postići ispijanjem čaja od kurkume minimalno 5 dana. Priprema ovog napitka vrlo je jednostavna. Treba vam samo ¾ žličice kurkume, 2 velike žlice domaćeg meda i 3 šalice vode. Otopite kurkumu u vodi i kuhajte dok se količina vode ne smanji na dovoljnu količinu za 2 šalice. Zatim procijedite, dodajte med i po želji malo mlijeka i napitak je gotov.