Med i čili - kombinacija koja će vas oduševiti

'Hot honey' - brzorastući trend koji morate isprobati

Profimedia

Hot honey ili začinjeni med, posljednjih je godinu dana brzorastući trend u kulinarskom svijetu. Uostalom, kako odoljeti kombinaciji slatkog i začinjenog? Može se poslužiti sa gotovo svime, od pizze i pržene piletine do morskih plodova, povrća s roštilja, pa čak i slastica. Ide odlično uz pimento sir, kao preljev za salatu, možete njime preliti kukuruzni kruh, dodati koktelu, sladoledu od vanilije ili poslužiti uz pečenu piletinu.
Osim obogaćivanja okusa, začinjeni med doprinosi i teksturi vaših jela. Na primjer, ako ga koristite u marinadama ili kao preljev za salate, sve će se bolje lijepiti, sastojci će se bolje sljubiti.

Profimedia  Hot honey odličan je za marinade

 No što je zapravo ‘hot honey’ i kako ga napraviti? Vrlo jednostavno. Riječ je o medu u koji dodate - čili. Možete koristiti bilo koju ljutu papričicu koja vam se sviđa, sušenu ili svježu. U malu posudu dodajte med i nasjeckanu ljutu papričicu (preporučuju se barem dvije vrste, primjerice svježe habanerose i sušeni tajlandski čili); pustite da krčka oko 5 minuta da se začini i okusi sažmu, a zatim uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Komadiće paprike možete ostaviti u medu ili, ako želite glatku teksturu, dobivenu smjesu procijedite. I uživajte!