Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Grčka

Ovaj tjedan pripremamo grčku musaku!

Profimedia

Kao i svaki tjedan, i ovaj vam predstavljamo neko od lokalnih jela koje je toliko ukorijenjeno u kulturu neke zemlje diljem svijeta da ih najbolje opisuje. S obzirom da nam okolnosti trenutnu otežavaju putovanje u druge zemlje i isprobavanje lokalnih delicija, to ne znači da ih ne možemo isprobati u našoj kuhinji. Ovaj tjedan tako putujemo u Grčku i pripremamo musaku, jedno od najpopularnijih jela u toj zemlji. Ovo jako ukusno jelo sastoji se od slojeva junetine (ili janjetine) te bešamel umaka (od maslaca, mlijeka, brašna, soli i papra) prekrivenog patlidžanima. Neki recepti također uključuju krumpir i tikvice.
Rezultat je kremasto, sočna i apsolutno ukusno jelo koje možete pronaći u gotovo svim konobama a priprema se u svakom domaćinstvu u posebnim prigodama i velikim obiteljskim slavljima i to s razlogom!
Bit ovog tradicionalnog grčkog recepta za musaku može se sažeti u tri ključne faze: priprema nadjeva od mesa, priprema bešamel umaka i priprema patlidžana. Svaka faza zahtijeva vremena (a i posuđa) ali rezultat je vrijedan truda.
Evo recept!

Profimedia  Musaka se sastoji od patlidžana, tikvice ili krumpira, mesa te bešamel umaka

Sastojci: 

Baza:
6 padlidžana
biljno ulje (za prženje)

Za umak od mesa:

750g junećeg ili janjećeg mljevenog mesa
2 crvena luka (nasjeckana)
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
1 konzerva nasjeckane rajčice (400g)
2 žlice konšerve
1 žličica šećera
1 čaša crnog vina
Prstohvat morske soli i svježe mljeveni crni papar
1 lovorov list
Prstohvat cimeta ili jedan štapić cimeta
1/4 šalice maslinovog ulja

Za bešamel umak:

900 ml mlijeka
120 g maslaca
120g brašna
prstohvat muškatnog oraščića
2 žumanjka
100g Parmigiano-Reggiana ili nekog vašeg omiljenog tvrdog sira
sol po ukusu

Priprema:
Prvo krenite s pripremom patlidžana, izvadite im peteljke i narežite ih na ploške debljine 1 cm. Posolite i stavite u cjedilo na oko pola sata.
Potom ih isperite s puno vode i stisnite rukama kako biste se riješili viška vode. Osušite ih i pržite na puno ulja, dok ne dobiju lijepu boju. Pržene patlidžane stavite na papir, kako bi upili ulje. (Za lakšu verziju možete patlidžane preliti s malo maslinovog ulja i peći ih 20 minuta umjesto da ih pržite). Stavite sa strane kad završite.

Profimedia  Padlidžan treba narezati, posoliti i pustiti da malo odstoje, da se riješe viška vode

Sad se posvetite mesu: zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Umiješajte nasjeckani luk i pirjajte, dok ne omekša i dobije malo boje. Umiješajte mljeveno meso i pirjajte. Kad počne dobivati smeđu boju, dodajte pire od češnjaka i rajčice i pirjajte dok češnjak ne počne omekšavati. Ulijte crno vino i pričekajte da ispari. Dodajte pelate, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list i dobar prstohvat soli i papra. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pirjajte s poklopcem oko 30 minuta ili dok većina sokova ne ispari. Stavite sa strane kad završite.
Sad je red za bešamel umak: upotrijebite veliku tavu da otopite maslac na laganoj srednjoj vatri. Neprestano miješajući dodajte brašno dok ne napravite pastu. Dodajte zagrijano mlijeko u ravnomjernom mlazu; nastavite miješati kako biste spriječili da umak postane grudast. Ako umak nije dovoljno zgusnut, kuhajte na laganoj vatri nastavljajući miješati. Njegova konzistencija trebala bi nalikovati gustoj kremi.
Maknite tavu s bešamelom sa štednjaka i umiješajte žumanjke, sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i veći dio ribanog sira. Ostatak sira sačuvajte za posipanje na kraju! Umutite brzo, kako se jaja ne bi pretvorila u omlet! Začinite solju po ukusu. Uzmite jednu punu žlicu bešamela i umiješajte je u umak od mesa. Stavite bešamel umak sa strane.
I, za kraj, vrijeme je za sastavljanje musake. Trebat će vam velika posuda za pečenje, otprilike 20x30cm. Dno i stranice posude namažite maslacem i prvo stavite polovice patlidžana. Ulijte sav umak od mesa i ravnomjerno ga rasporedite. Dodajte drugi sloj patlidžana, prelijte cijelim bešamel umakom i zagladite lopaticom.
Pospite preostalim ribanim sirom. Zagrijte pećnicu na 180 ° C i pecite musaku oko 60 minuta ili dok kora ne postane svijetlo smeđa/zlatna. Pričekajte da se musaka ohladi, odnosno dok ne bude samo topla na dodir prije rezanja na komade. U protivnom će vam se razliti bešamel umaka prilikom rezanja.
Musaku možete poslužiti s tradicionalnom grčkom salatom te uz čašu vina Prijatno!